Gepresenteerd door Ikea

Take a seat: Hoe richt je je huis stijlvol in zonder je portemonnee te plunderen?

Ben je toe aan een nieuw interieur maar verslik je je in je koffie als je de prijzen van designwebsites ziet? In de derde aflevering van onze podcast ‘Take a seat’ gaan we in gesprek met interieurstyliste en influencer Ellen (@groenhoef) en IKEA-expert Carolina over hoe je je meubels pimpt en met een klein budget je huis een make-over geeft.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.

Of je nu voor het eerst op kot gaat, verhuist naar een nieuw appartement of een huis op de kop hebt getikt, een leuk interieur dat past bij jouw eigen stijl is belangrijk om je thuis te voelen in je nieuwe stekje. Nieuwe meubels zijn echter een grote hap uit je budget. In de derde aflevering van onze podcast leren we je hoe je jacht maakt op tweedehands meubels, zorg draagt voor je lievelingsstuks en je huidige meubels een heel nieuwe look geeft. Influencer en interieurstyliste Ellen verklapt enkele budgetvriendelijke lifehacks, en ook IKEA-expert Carolina deelt haar slimme tips & tricks.

Bezint eer ge begint

Ellen merkt al styliste vaak dat mensen te impulsief hun meubels kopen. «Denk eerst na vooraleer je geld uitgeeft. Neem je ruimte onder de loep. Welke afmetingen mogen mijn meubels hebben? Zit er geen chauffage in de weg? Als je je ruimte door en door kent, moet je stilstaan bij wat je precies nodig hebt, ook op lange termijn. Als je kinderen krijgt, wordt er vaak gegrepen naar speelgoedkisten of andere opbergers. Maar die belanden na een paar jaar weer op zolder. Kijk eerder naar een tijdloos meubel dat vandaag dienst kan doen als speelgoedkast, en later bijvoorbeeld als boekenkast. Pas in de laatste stap mag je rekening houden met stijl. Valt dat droombed niet binnen je budget? Geen zorgen, met wat creativiteit kom je al heel ver.»

Dat weet ook Carolina: «Heb je een praktische kast gevonden, maar wil je hem pimpen? Dan kan je met een likje verf wonderen verrichten.»

Upcycling

Een ander interieur hoeft ook niet gloednieuw te zijn. «Een andere indeling doet al zoveel. Stap bijvoorbeeld weg van de muren en plaats een bureau in het midden van de kamer. Dat oogt veel gezelliger. Heb je toch nog iets nodig? Kijk dan eerst eens op tweedehandssites. Het bed van mijn dochter heb ik zo op de kop getikt. Ik heb de zijkanten vervolgens ingepakt met behangpapier, zodat het perfect binnen de stijl van haar kamer past», deelt Ellen. «Investeer een beetje meer tijd in plaats van geld.»

Draag zorg voor je spullen

De belangrijkste boodschap luidt: draag zorg voor je spullen! «Om je matras langer te doen meegaan, kan je bijvoorbeeld een waterdichte matrasbeschermer kopen. Overweeg ook een modulaire zetel, die meegroeit naar een nieuwe ruimte», stelt Carolina voor. «Als er een pootje van je sofa stuk is, vervang dat dan gewoon in plaats van een hele nieuwe zetelset te kopen.»

Op zoek naar meer tips? In de Metro-podcast ‘Take a seat’, in samenwerking met IKEA, kom je dankzij onze experts nog veel meer te weten over hoe je zorg draagt voor je meubels.