Gepresenteerd door Ikea

Take a seat: hoe richt je jouw cohousing betaalbaar in?

Of het nu om financiële redenen is, of voor het gezelschap: cohousen wordt de norm, ook onder niet-studenten. Dat houdt in dat je kosten, ruimtes en meubels deelt met elkaar. Maar hoe deel je de kamers eerlijk in? Hoe kom je tot een praktisch en gezellig interieur waar iedereen zich in kan vinden? En vooral: wie betaalt wat? In onze eerste aflevering gaan we in gesprek met influencer Illias El Kostit (@misterstealyourbike) en IKEA-expert Carolina over betaalbaar en vredig cohousen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.

De verhoogde levenskost roept bij ons allen de vraag op: hoe kunnen we nog betaalbaar wonen? Voor velen is het antwoord ‘cohousing’, samenwonen in een appartement met één, twee of zelfs meer vrienden en kennissen om de kosten te drukken. Onze eerste aflevering behandelt dan ook die steeds populairdere vorm van samenleven, en alle zorgen die erbij horen. Influencer Illias El Kostit deelt zijn ervaringen, IKEA-expert Carolina deelt haar slimme tips & tricks.

Hoe richt je je coloc in?

Wie ooit al eens in een cohousing woonde, weet wat een hel het kan zijn om je gloednieuwe appartement in te delen. Je inboedel bestaat doorgaansuit een onsamenhangende collectie van prullaria en erfstukken van jou en je huisgenoten. En op de één of andere manier zijn er altijd wel enkele (cruciale) ontbrekende meubelstukken. «Communicatie heeft bij ons heel hard geholpen», vertelt Illias. «We hebben in onze gemeenschappelijke ruimte echt samen besloten welke stukken we waar zouden zetten.»

IKEA-experte Carolina bevestigt het belang van die gesprekken. «Je moet compromissen vinden», legt Carolina uit. «Gebruik voor je belangrijkste meubelstukken, zoals stoelen en tafels, bijvoorbeeld neutrale kleuren. Anders wordt je living een kakofonie van verschillende stijlen.» Dat wil nog niet zeggen dat je leefruimte enkel uit neutrale beiges moet bestaan, natuurlijk. Zo kan je jouw tafel en kasten pimpen met kleurrijke deco, of aan de muren een expressief schilderij hangen.

Wat met je eigen kamer?

Ziezo, de leefruimte is ingedeeld. Maar hoe gezellig die ruimte soms kan zijn, je eigen kamer is soms nog een ander verhaal. Dat bevestigt ook Illias, die zelf in een kleine kamer slaapt: «Het is erg moeilijk om me op zo’n beperkte ruimte creatief te uiten.»

Carolina bevestigt dat veel cohousers worstelen met dat contrast tussen de grote gemeenschappelijke leefruimte, en de soms erg beperkte privéruimte. Ook daar kunnen simpele ingrepen al heel je kamer transformeren, zegt de expert: «Werk in de hoogte. Als je een kast hebt kan je daar perfect nog planken boven zetten, waar je boxen kan plaatsen met bijvoorbeeld al je winterkledij in.»

Quanta costa?

En dan rest nog de vraag van het kostenplaatje. We weten allemaal dat cohousers bijzonder flexibele huisgenoten zijn. Vaak verhuizen en nieuwe huisgenoten zijn simpelweg part of the deal. Dat kan het kostenplaatje al snel erg complex maken. En wat doe je met de gemeenschappelijke dagelijkse inkopen? «In mijn vorig kot had iemand een kluis in de koelkast voor zijn eigen voedsel», lacht Illias. «Dat gaat misschien ver, maar zo lang je erover praat, is dat oké.»

Grondig overleggen, is inderdaad een eerste stap volgens Carolina. Voor de meubelindeling verwijst zij naar duurzame modulaire meubelstukken: «Daarin investeren is cruciaal, die stukken kan je zo gemakkelijk meenemen naar een andere coloc.»

Nog meer tips nodig? In de Metro-podcast ‘Take a seat’, in samenwerking met Ikea, kom je dankzij onze experts nog veel meer te weten over hoe je samenwonen betaalbaar en gezellig houdt .