Corona houdt ondernemers niet tegen: recordaantal starters in Vlaanderen

Het coronavirus heeft ook in 2021 Vlamingen niet tegengehouden om met een eigen zaak te beginnen. Er werden tot nu toe 71.320 starters geregistreerd, een nieuw record. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo op basis van cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het aantal startende ondernemingen ligt dit jaar 8,8 procent hoger dan in 2020. Ook toen waren er trouwens - ondanks de coronapandemie - nog iets meer starters geregistreerd dan in 2019, voor corona. «Wie echt droomt van een eigen zaak, laat zich door niets of niemand tegenhouden», stelt Unizo-topman Danny Van Assche in een persbericht.

Dat laatste blijkt ook uit een bevraging van Unizo. Daarin zegt 54 procent van de starters dat de coronacrisis geen invloed had op zijn of haar beslissing om te starten. En 15 procent zag in de crisis zelfs een opportuniteit.

Groeimaand april

In het Brussels gewest viel het aantal starters in 2020 wel terug, maar dit jaar is er weer groei. Er is sprake van 11.673 startende ondernemingen, 3,5 procent meer dan in 2020. «Maar daarmee landt het gewest nog wel altijd onder de precrisisscore van 12.687 oprichtingen in 2019», aldus Unizo.

Zowel in Vlaanderen als in Brussel werd de grootste toename opgetekend in april, maar dat had vooral te maken met de grote terugval in april 2020, toen de coronapandemie in alle hevigheid losbarstte. In december was er daarentegen een opvallende daing, met ruim een kwart minder starters dan in december 2020. «Dat cijfer strookt duidelijk met het opnieuw sterk gedaalde ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal van 2021 dat al in de Unizo kmo-barometer tot uiting kwam», klinkt het.