Optimisme troef over onze economie: consumentenvertrouwen op hoogste niveau in 20 jaar

Het consumentenvertrouwen in België is in juni gestegen naar het hoogste niveau in twintig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nationale Bank.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De indicator van het consumentenvertrouwen kwam in juni uit op +8. Dat is het hoogste niveau sinds maart 2001, aldus de Nationale Bank.

De gezinnen werden in juni optimistischer over de economische situatie in België de komende twaalf maanden, en hun bezorgdheid over een stijging van de werkloosheid nam verder af. Ze schatten ook hun eigen financiële situatie de komende maanden wat beter in, terwijl hun spaarintenties nagenoeg dezelfde zijn gebleven.

Ook ondernemersvertrouwen gestegen

Het consumentenvertrouwen was in mei al met tien punten omhooggeschoten. Dat was een van de sterkste stijgingen ooit. Intussen kwamen er nog positieve economische signalen. Zo verwacht de Nationale Bank dat de Belgische economie tegen eind dit jaar al opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten, ruim een half jaar vroeger dan verwacht.

Die andere indicator, die van het ondernemersvertrouwen, was in mei al gestegen naar het hoogste peil sinds midden 2007.