Wetenschappelijk bewezen: taalfouten maken je écht minder aantrekkelijk

Zit je al een tijdje op een datingapp en heb je maar geen succes? Het zou kunnen dat mensen je wel knap en leuk vinden, maar dat ze afknappen op je spellingsfouten... Uit onderzoek van Tilburg University blijkt namelijk dat mensen je een stuk minder aantrekkelijk vinden als je taalfouten maakt.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Metronieuws.nl
Leestijd 2 min.

Heb je nooit een match? Misschien komt het omdat er in je bio staat dat je van ‘rijzen’ houdt. Of ben je midden in een leuk gesprek geghost nadat je een foto van je huisdier liet zien? Dat ligt waarschijnlijk niet aan het dier, maar aan het feit dat je erbij zette: ‘Kijk, dit is me hond.’

Fouten afgestraft op dating-apps

Uit onderzoek naar meer dan 12.000 datingprofielen en fictieve profielen met en zonder taalfouten blijkt dat het maken van taalfouten altijd een negatieve impact had. Tenminste, als het deelnemers aan het onderzoek opviel. Bij een derde van de deelnemers viel taalfouten niet op. Deed dit het wel, dan waren de gevolgen groot: het maken van taal- of grammaticafouten is funest voor de kans op een leuke date.

«Er is heel weinig informatie beschikbaar in iemands profiel, vaak alleen een foto of een paar zinnen», zegt promovenda Tess van der Zanden tegen RTL Nieuws. «Op basis daarvan moet je bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. Alles ligt dus onder een vergrootglas.»

Taalfouten? Minder intelligent

En dus ook je eventuele taalfouten. Incorrect taalgebruik zorgde ervoor dat deelnemers slechter dachten over iemands persoonlijkheid. Met grammaticafouten in zijn profiel komt iemand direct minder intelligent over. Een typefoutje kan altijd gebeuren, maar daters zijn onverbiddelijk en vinden je meteen slordig.

Taalfouten ga je ook niet kunnen goedmaken met een knappe kop, zo blijkt uit het onderzoek. «De aantrekkelijkheid van de persoon op de foto bepaalde niet hoeveel aandacht er was voor de tekst en ook niet hoeveel impact eventuele taalfouten hadden.» Een taalfout word je dus ook niet vergeven als je eruit ziet als Brad Pitt. Besteed dus aandacht aan je Tinder-bio en let goed op fouten in je berichtjes voordat je iets verstuurt.