22-jarige Amsterdamse wordt als eerste transvrouw Miss Nederland

De 22-jarige Amsterdamse Rikkie Kolle is verkozen tot Miss Nederland 2023. Ze is daarmee de eerste transgender vrouw die de titel behaalt. Dat bericht de Nederlandse openbare omroep NOS.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Kolle is in de Nederlandse modellenwereld geen onbekend gezicht. Ze deed in 2018 ook al mee aan het televisieprogramma ’Holland’s Next Top Model’. Daarin bereikte ze uiteindelijk de finale. Ze was de tweede transgender vrouw die aan het programma meedeed: in 2015 won Loiza Lamers het programma.

De jury van Miss Nederland zegt dat Kolle tijdens de hele show gestraald heeft en de meeste progressie van alle missen heeft doorgemaakt in het traject dat daarnaartoe leidde. De kandidates voor Miss Nederland hebben van tevoren een trainingstraject doorlopen waarbij ze onder meer naar Curaçao gingen.

«Zij heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie», werd door de jury gezegd tijdens de finale. «De jury is ervan overtuigd dat de organisatie (van Miss Nederland, red.) met veel plezier met deze jonge vrouw gaat samenwerken.»

Ook in ons land dingt een transvrouw mee naar het kroontje van Miss België. Het gaat om de 25-jarige Lennie Blockmans, zo berichtte Het Laatste Nieuws zaterdag.