25-jarige fietssterbuiten levensgevaar na val in Gentse Veldstraat

In de Veldstraat in Gent is een vrouw vrijdagvoormiddag levensgevaarlijk gewond geraakt nadat ze met haar fiets een zware val maakte. Aanvankelijk werd gedacht dat de fiets vast kwam te zitten in de tramsporen, maar volgens twee getuigengeeld de fietsweg op een verhoogde en gladde stoeprand. De 25-jarige vrouw is intussen buiten levensgevaar.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ongeval gebeurde rond 10.15 uur in de Veldstraat, de belangrijkste winkelstraat van Gent. Volgens de eerste informatie viel de fietsster nadat ze vast kwam te zitten in de tramsporen, maar dat blijkt niet correct. «Twee onafhankelijke getuigen hebben verklaard dat de fiets weggleed op een verhoogde stoeprand in de Veldstraat. Door het regenweer was het ook glad op dat ogenblik», zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

De 25-jarige vrouw liep een zware hoofdwonde op, was buiten bewustzijn en had stuiptrekkingen. Ze werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar dat is intussen geweken.

Het ongeval veroorzaakte een tijdlang hinder voor het tramverkeer. De hulpdiensten hadden een tent geplaatst om de vrouw de eerste hulp te bieden. Er werd geen verkeersdeskundige aangesteld omdat de omstandigheden van het ongeval duidelijk leken.

Slechte reputatie

De tramsporen in Gent hebben een kwalijke reputatie, omdat fietsers vaak met hun wiel blijven steken in het tramspoor of uitglijden bij het kruisen van de sporen. In 2021 kwam een 35-jarige fietser in Gent om het leven gekomen na een val op natte tramsporen. Uit de toenmalige cijfers van de spoedgevallendienst van het UZ Gent bleek dat naar schatting 500 slachtoffers na een valpartij terechtkwamen op een van de Gentse spoedgevallendiensten, en dat tramsporen verantwoordelijk waren voor een kwart van de fietsongevallen in Gent.