Amerikaan die grens met Noord-Korea overstak, zat in cel in Zuid-Korea

Er komt steeds meer informatie naar boven over de Amerikaanseman die opgepakt werd in Noord-Korea. Zo gaat het om een Amerikaanse militair die de grens met Noord-Korea overstak tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) en die eerder twee maanden in de cel heeft gezeten in Zuid-Korea. Dat meldt een ambtenaar in Seoel.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De soldaat, die geïdentificeerd wordt als Travis King, «werd op 10 juli vrijgelaten nadat hij ongeveer twee maanden in een Zuid-Koreaanse gevangenis had gezeten op beschuldiging van mishandeling», aldus de ambtenaar.

Motieven

De Amerikaanse zender CBS zegt dat de man «moedwillig en zonder toelating» de grens naar Noord-Korea is overgestoken. Nadat hij op de luchthaven door de beveiliging was gegaan, slaagde hij er op een of andere manier in om het gebouw te verlaten en zich bij een groep reizigers aan de grens te voegen. Vervolgens liep hij Noord-Korea binnen. Over zijn motieven bestaat geen duidelijkheid.

De DMZ is een bufferzone die beide landen scheidt sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953). De demarcatiezone, die onder controle van de VN staat, is 4 kilometer breed en 250 kilometer lang.