Belgische bieren stellen teleur op World Beer Cup met slechts twee medailles

Slechts twee Belgische bieren zijn op de Word Beer Cup in het Amerikaanse Nashville in de prijzen gevallen. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Meer dan 10.000 bieren uit een vijftigtal landen namen deel aan de internationale competitie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In de categorie ‘Belgian-Style Ale or French-Style Ale’ heeft het Seefbier van de Antwerpse ABC brouwerij goud gewonnen. Hoegaarden van AB InBev werd bekroond met zilver in de categorie ‘Belgian-Style Witbier’.

«Er wordt wel eens gezegd dat Belgisch bier het moeilijk krijgt internationaal door een gebrek aan innovatie», zegt Johan Van Dyck van de Antwerpse Brouw Compagnie. «Ik denk dat we met Seefbier, een bier dat sinds de 16de eeuw in Antwerpen gedronken wordt, het tegendeel bewijzen. Ook een kleine brouwerij kan wereldklasse leveren.»

Noord-Amerikaanse bieren domineren

In totaal zijn er meer dan honderd verschillende categorieën. En toch werden alle historische categorieën, waaronder abdijbieren, tripels of zurige bieren naar Belgisch voorbeeld, gedomineerd door Noord-Amerikaanse bieren. Andere Europese landen doen nauwelijks beter dan België. Duitsland ontving vijf medailles, Nederland vier en Italië één. Alles samen zijn een driehonderdtal bieren bekroond door een jury met experten uit 26 landen.

Het is wel de eerste keer dat België de prestigieuze wedstrijd met zo weinig eremetaal verlaat. In 2022 vielen vijf Belgische bieren in de prijzen, in 2018 zeven. De voorzitter van de Belgische brouwers Krishan Maudgal ziet dit niet als een probleem. «We verliezen er medailles, maar geen reputatie», regaeert hij. Maudgal nam vorige week met Belgische brouwerijen deel aan een promotietournee in de VS. «De aantrekkelijkheid van Belgisch bier komt er weer op gang», zegt de voorzitter. De export van Belgisch bier over de Atlantische Oceaan zou weer kunnen aantrekken na in 2021 met 44 procent te zijn gedaald tegenover 2020.

Amerikaans evenement

De wedstrijd geeft dus niet per se de realiteit weer. Sommige Belgische brouwers beschouwen de World Beer Cup steeds meer als een zeer Amerikaans evenement. Maudgal, die er ooit in de jury zat, meent dat de waardering van Belgische bieren verschilt in andere wedstrijden, georganiseerd op het oude continent. «De categorieën zijn soms ruimer en sommige Belgische bieren, die erg verschillend zijn, worden binnen dezelfde groep beoordeeld», stelt hij vast. Daarom aarzelen steeds meer brouwers om deel te nemen aan de Amerikaanse competitie.