Brusselse scholen experimenteren met vierdaagse schoolweek als oplossing voor het lerarentekort

Twee scholen in Brussel hebben beslist om vanaf volgend jaar op woensdag geen les te geven. Dat doen ze in de strijd tegen het lerarentekort. «Zo kunnen we voor elke klas een leerkracht zetten», meldt Lisa Janssens, directeur van De Weg-Wijzer in Evere, aan Radio 1.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Brussel kent een groot tekort aan Nederlandstalige onderwijzers. Dat probleem vergt creatieve oplossingen. Daarom voeren de GO!-basisscholen Papageno en De Weg-Wijzer in Evere vanaf volgend schooljaar een lesvrije dag in op woensdag. Nog drie andere Brusselse scholen willen hetzelfde doen, maar wachten nog op goedkeuring door de inspectie.

Het idee achter het experiment is dat lesgevers die vanuit Vlaanderen naar Brussel komen op die manier één dag minder moeten pendelen. De kwaliteit van het onderwijs zou niet lijden onder het initiatief, zegt directeur Lisa Janssens. «We kunnen nu voor elke klas een leerkracht zetten. Het is echt een oplossing voor het lerarentekort om kwalitatief onderwijs aan de leerlingen te bieden», zegt ze aan Radio 1.

Wat gebeurt er op woensdag?

Kinderen die naar een van die twee scholen gaan, kunnen kiezen wat ze doen op woensdag. Of ze blijven thuis, of ze komen naar de opvang, of ze volgen betalende activiteiten op school. Voor amper drie euro kunnen zij bijvoorbeeld muziekles volgen.

De vier lesuren op woensdag worden gecompenseerd op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op die dag worden de leerlingen een uur langer op school verwacht. Om de dag niet te zwaar te maken, wordt dat uur ingevuld met oefeningen maken. Kleuters krijgen een uurtje interactief voorlezen.

Na twee jaar volgt een evaluatie van de nieuwe regeling.