Canada gaat gezondheidswaarschuwing op elke sigaret plaatsen

Canada wil dat er op elke afzonderlijke sigaret een gezondheidswaarschuwing komt. De bedoeling is dat de maatregel vanaf 1 augustus geleidelijk wordt ingevoerd, zo heeft de Canadese regering meegedeeld.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Op de sigaretten zullen boodschappen staan als «vergif bij elk trekje», «tabaksrook schaadt kinderen» en «sigaretten veroorzaken kanker». De boodschappen zullen te zien zijn op individuele sigaretten, kleine sigaren, tubes en andere tabaksproducten. Canada is het eerste land ter wereld dat die maatregel invoert.

De waarschuwingen op de pakjes zullen ook blijven bestaan. «Door deze moedige maatregel zullen gezondheidswaarschuwingen vrijwel onvermijdelijk zijn en een krachtige herinnering vormen aan de gevolgen van roken», zegt Carolyn Bennett, de Canadese minister van Gezondheid en Verslavingen.

Roken begint met één sigaret

De minister wijst erop dat jongeren vaak zijn beginnen te roken nadat ze één sigaret van iemand hadden gekregen. Op die manier kwamen ze in eerste instantie dus niet in aanraking met de gezondheidswaarschuwingen die op de pakjes staan.

Canada was in 2000 ook al het eerste land ter wereld dat plaatjes en teksten op pakjes verplichtte om bewustzijn te creëren over de gevaren van roken.

De regering wil het aantal rokers in het land tegen 2035 terugdringen tot 5%, wat neerkomt op ongeveer 2 miljoen mensen. Momenteel rookt nog 13% van de Canadese bevolking.