Klopgeluiden gehoord tijdens zoektocht naar vermiste duikboot: «Hoop op overlevenden»

Er zijn dinsdag als «gebonk» omschreven onderwatergeluiden opgevangen tijdens de zoektocht naar een duikboot die zondag vermist raakte tijdens een duik naar het wrak van de Titanic. Dat bevestigt de Amerikaanse kustwacht op Twitter, na eerdere mediaberichten daarover.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Een Canadees P-3-vliegtuig heeft onderwatergeluiden vastgesteld in het zoekgebied», aldus het noordoostelijke commando van de Amerikaanse kustwacht. De operaties met onderwaterrobots werden verplaatst om de oorsprong van het geluid te achterhalen. Die zoektocht leverde «negatieve resultaten op, maar gaat voort», aldus het commando. De waarnemingen van het vliegtuig zijn gedeeld met experten van de Amerikaanse zeemacht.

Geklop

Eerder hadden Amerikaanse media over het gebonk bericht, op basis van interne e-mailupdates van de Amerikaanse overheid over de zoektocht naar duikboot Titan. Het magazine Rolling Stone berichtte zo dat het vliegtuig met een interval van 30 minuten klopgeluiden had waargenomen. Nadat bijkomende sonartoestellen werden ingezet, werd vier uur later opnieuw geklop gehoord, aldus Rolling Stone.

Het magazine kon de interne e-mails van het Department of Homeland Security verkrijgen. De e-mails vermeldden niet wanneer precies op dinsdag het geklop was waargenomen of wat de vermoedelijke oorzaak was.

Een update die later dinsdag werd verstuurd, suggereerde dat er meer geluiden werden gehoord, aldus de zender CNN. De geluiden duiden er volgens de update op dat «hoop op overlevenden» gerechtvaardigd is.

Alle middelen inzetten

Eerder dinsdag maakte de Amerikaanse kustwacht bekend de zoekactie naar de Titan uit te breiden. Er werd al gezocht vanuit de lucht en vanaf het water, maar de kustwacht gaat ook zoeken met een onderzeeër. Frankrijk stuurt een schip met een diepzeerobot om mee te helpen. Een van de vijf Titan-opvarenden is een bekende Franse onderzoeker.

De Titan was op weg naar het in 1912 gezonken passagiersschip Titanic op 3.800 meter diepte in de Atlantische Oceaan. Volgens het bedrijf dat de expeditie uitvoert, OceanGate, was er voor 96 uur zuurstof aan boord. De zoektocht is dan ook een race tegen de klok. OceanGate helpt mee, net als de Canadese kustwacht.