Luxemburg legaliseert cannabis (gedeeltelijk)

Het Luxemburgse parlement heeft woensdag groen licht gegeven voor de kweek en het recreatief gebruik van cannabis in de privéomgeving. Ieder huishouden mag binnenkort vier planten houden, zolang ze van buitenaf niet zichtbaar zijn. Openbaar gebruik blijft verboden.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wet kwam er met 38 stemmen voor en 22 tegen. Voorstanders hopen dat de maatregel de drugshandel kan terugschroeven. Bovendien moet die consumenten beschermen tegen vervuilde cannabis.

«Het drugsbeleid dat we al vijftig jaar hebben gevoerd, is een mislukking», zei minister van Justitie Sam Tanson van de Groenen in het huis van afgevaardigden.

Eerste stap

De mildere aanpak van privégebruik moet slechts een eerste stap zijn. «De tweede stap is de ontwikkeling van door de staat gecontroleerde productieketens en door de staat gecontroleerde verkoop van cannabis», zegt Josée Lorsché van de Groenen. Zo kan Luxemburg toezien op de kwaliteit van de cannabis en de hoeveelheid van het actieve ingrediënt tetrahydrocannabinol.

Wie toch betrapt wordt op cannabisgebruik in openbare ruimtes, riskeert nu een boete van 25 tot 500 euro. Bij bezit van meer dan drie gram dreigt een strafrechtelijke procedure met een maximumstraf van zes maanden in de gevangenis of een geldboete van 2.500 euro.

Kritiek

De wet, voorgesteld door de sociaaldemocratische regeringscoalitie, wordt sterk bekritiseerd door de oppositie. Volgens Gilles Roth van de christen-socialistische CSV/PSC, zal de wet haar doel missen. «Met deze wet schendt Luxemburg internationale verdragen», klinkt het.