Mannenpil is in aantocht: een nieuwe seksuele revolutie?

Wetenschappers hebben een doorbraak aangekondigd in de ontwikkeling van een anticonceptiemiddel voor mannen dat sperma een uur lang ‘bevriest’.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het idee van een mannenpil is al vele jaren een droom, vooral van vrouwen die van de pil puistjes, bloedklonters, of depressies krijgen. Opeenvolgende proeven met anticonceptiemiddelen voor mannen zijn gestrand, ondanks resultaten waaruit bleek dat ze doeltreffend waren om zwangerschap te voorkomen.

Dit is te wijten aan het feit dat de geneesmiddelen te veel ‘onaanvaardbare’ bijwerkingen zouden hebben - een onmiskenbare klap in het gezicht voor iedereen die gedwongen is de fysieke en emotionele tol van veel van de huidige anticonceptiemethoden te accepteren. Maar dit zou allemaal kunnen veranderen.

Geen hormonen

Tot nu toe zijn er alleen tests uitgevoerd op muizen, maar ze waren bemoedigend genoeg om te suggereren dat er in de komende jaren een effectief, omkeerbaar, oraal anticonceptiemiddel voor mannen op de markt zou kunnen komen. In tegenstelling tot de vrouwelijke anticonceptiepil bevat dit nieuwe geneesmiddel geen hormonen, wat betekent dat het geen invloed heeft op testosteron en geen hormoongerelateerde bijwerkingen heeft.

In plaats daarvan richt de pil zich op de "sperma-zwem"-schakelaar, waardoor het sperma gedurende een paar uur wordt stilgelegd. Uit de studie, bleek dat de medicatie 100% effectief is tot een uur na inname. Na drie uur daalt de effectiviteit van de pil tot 91 procent, en na 24 uur lijkt de pil volledig uitgewerkt. Staat er een nieuwe seksuele revolutie voor de deur?