Mogelijk oudste Europese wandgravures van neanderthalers ontdekt

Wetenschappers hebben de oudste wandgravures in Frankrijk, en mogelijk zelfs in Europa, geïdentificeerd. Ze werden tienduizenden jaren geleden door neanderthalers met de vingers gemaakt op de kalkstenen muren in een grot.

In beeld
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens de onderzoekers, die hun ontdekking woensdag publiceerden in het Amerikaanse tijdschrift PLOS One, dateren deze uitzonderlijke gravures «waarschijnlijk» van 75.000 jaar geleden, uit de tijd waarin onze homo sapiens-voorouders zich nog niet in West-Europa hadden gevestigd. «Deze ontdekkingen tonen aan dat wandgravures niet uniek zijn voor de homo sapiens», benadrukken de onderzoekers.

De wandgravures in de grot van Roche-Cotard, aan de oevers van de Loire, werden al in 1846 aangetroffen, maar door heel wat praktische problemen kon het echte onderzoek pas in 2008 van start gaan.

«De data verkregen in 2023 tonen aan dat de grot ongeveer 57.000 jaar geleden werd afgesloten door slib van opeenvolgende overstromingen, wat bewijst dat niemand sindsdien de site, waar neanderthalers ook werktuigen en dierlijke botten achterlieten, heeft betreden», aldus de onderzoekers nog, die schatten dat de gravures mogelijk nog duizenden jaren ouder zijn.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be