Regering vraagt inlichtingendiensten om risicoanalyse van TikTok

Premier Alexander De Croo heeft de inlichtingendiensten gevraagd om een risicoanalyse uit te voeren voor TikTok en gelijkaardige apps. Dat heeft hij donderdag gezegd in de Kamer. De analyse wordt in de loop van volgende week besproken.

Foto Belga
door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. In de Kamer pleiten onder meer Michael Freilich (N-VA) en Jasper Pillen (Open VLD) daarvoor.

Geopolitiek

Premier De Croo benadrukte tijdens het vragenuurtje dat TikTok «net zoals elke socialemedia-app» toegang krijgt tot een heleboel persoonlijke gegevens. «Het Centrum voor Cyberveiligheid heeft altijd opgeroepen tot voorzichtigheid met dit soort apps.» Bij TikTok stelt zich bovendien nog een geopolitieke vraag. «China heeft andere regels voor bedrijven», zei hij.

Strategisch comité

De regering heeft de inlichtingendiensten gevraagd om de werking van apps als TikTok, en de risico’s op spionage en beïnvloeding, te analyseren. Die analyse wordt in de loop van volgende week besproken tijdens het strategisch comité voor inlichtingen en veiligheid.

News

meer News

Spotlight

WHAT ABOUT... De powernap? Wat doet een siësta voor de productiviteit?

Ready, set, powernap! Zo gaat het vaak wanneer je uitgeput thuiskomt van een slopende dag. Even onder de lakens kruipen, en dan zal die mentale en fysieke energie wel op peil raken. Maar kan je door zo’n kort slaapje wel écht bijtanken? Of is het tijd om eens wat vroeger onder de wol te kruipen?

meer Spotlight