Regeringen bundelen krachten tegen overmatig alcoholgebruik

Strengere regels voor reclame, meer beperkingen in de verkoop en een betere toegang tot de zorg. Dat zijn enkele van de krachtlijnen waarmee de verschillende regeringen van ons land de strijd tegen overmatig alcoholgebruik willen aanpakken. Het plan bevat liefst 75 maatregelen die de komende jaren zullen worden uitgevoerd.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het plan kreeg woensdag groen licht van de ministers van Volksgezondheid van ons land. Het idee van een interfederaal alcoholplan is niet nieuw. Het stak al in 2008 de kop op. Vijftien jaar later bereikten de verschillende niveaus eindelijk een akkoord. Federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit), die de vergaderingen voorzat, reageert tevreden. «Dit plan was absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid.»

Reclame aan banden

De maatregelen gaan breed en slaan op verschillende domeinen. Het meest in het oog springen de strengere regels rond reclame en verkoop. Zo komt er een wettelijk kader dat alcoholreclame op radio en tv verbiedt voor en na programma’s voor minderjarigen. En gratis alcoholhoudende dranken schenken in het kader van een promotiecampagne wordt ook verboden.

Zestien- tot achttienjarigen mogen voortaan enkel nog bier en wijn kopen. Alle andere dranken, waaronder ook versterkte wijnen, mogen uitsluitend verkocht worden aan 18-plussers. Winkels langs de autosnelwegen mogen ’s nachts ook geen alcohol meer verkopen. En er komt een ban op alcohol in automaten.