Trump pleit onschuldig in rechtszaak over achterhouden geheime documenten: «Afschuwelijk machtsmisbruik»

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag onschuldig gepleit in de rechtbank in Miami, waar hij terechtstaat voor het achterhouden van vertrouwelijke documenten na zijn vertrek uit het Witte Huis. Dat melden Amerikaanse media. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump hekelde zijn formele aanklacht door een federale rechtbank en sprak van «afschuwelijk machtsmisbruik».

door
Belga
Leestijd 2 min.

Joe Biden «corrupt»

Voor aanhangers op zijn golfclub in New Jersey beschuldigde hij zijn Democratische opvolger Joe Biden ervan «corrupt» te zijn en zijn «belangrijkste politieke tegenstander aan te vallen». «Erg treurig om te zien», zei Trump. «Een corrupte zittende president heeft zijn belangrijkste politieke tegenstander laten arresteren op valse en verzonnen aanklachten waaraan hij en talrijke andere presidenten schuldig zouden zijn, midden in een presidentiële verkiezingscampagne waarin hij vreselijk aan het verliezen is.»

Als Trump in 2024 de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zal hij ook een speciale aanklager aanstellen om de zittende president Joe Biden te laten vervolgen.

Nucleaire geheimen

De voormalig president nam tientallen dozen met dossiers, waaronder ook geheime dossiers met gevoelige informatie, mee naar Florida toen hij uit Washington vertrok. Uit de akte van beschuldiging blijkt dat hij onder meer wordt aangeklaagd voor «het achterhouden van informatie over de nationale veiligheid» en «belemmering van de rechtsgang». Hij heeft volgens het document de nationale veiligheid van VS in gevaar gebracht door nucleaire geheimen mee te nemen. Trump zegt niet schuldig te zijn aan alle 37 aanklachten die tegen hem zijn ingediend.

Twee rechtbankbezoek dit jaar

Het was de tweede keer in korte tijd dat Trump werd voorgeleid in een rechtbank. Tien weken geleden moest Trump voor een rechtbank in Manhattan verschijnen voor aanklachten rond zwijggeld dat hij aan een pornoactrice had betaald. Ook toen zei hij onschuldig te zijn en het slachtoffer te zijn van een «heksenjacht».