Voorzitter Egyptische topclub Zamalek naar de cel wegens beledigen rivaal

Mortada Mansour, de grillige voorzitter van de Egyptische voetbalclub Zamalek, is zaterdag voor een maand achter de tralies gezet als straf voor het beledigen van de voorzitter van al-Ahly, de andere topclub uit de hoofdstad Caïro.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De 70-jarige Mansour was in eerste aanleg veroordeeld tot een jaar celstraf omdat hij in een video over de schreef was gegaan tegen de rivaliserende voorzitter en ex-topvoetballer Mahmoud El Khatib en diens familie. Dat werd in augustus 2022 in beroep herleid tot één maand, een straf die zaterdag werd bevestigd door het hof van cassatie.

«Ik moet verdwijnen»

Mansour, een onontkoombaar figuur in het Egyptische voetbal die ooit ook een gooi naar het presidentschap overwoog, publiceerde een tekst met melodramatische trekjes voor hij naar de gevangenis werd gebracht. «Nu is het voor het Egyptische volk en de fans van Zamalek duidelijk dat ik te allen prijze moest verdwijnen van de politieke en sportieve scène», luidde het.

Controverse

Mansour schuwt de controverse niet. Dankzij zijn parlementaire onschendbaarheid ontsnapte hij aan vervolgingen na klachten over beledigingen en smaad en de voorzitter laat zich ook geregeld laatdunkend uit over al-Ahly. De twee topclubs zijn eeuwige rivalen en hun supporters gingen na de wedstrijden al geregeld op de vuist.