Weyts trekt jaarlijks budget voor nascholing van leerkrachten op

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt dit jaar het nascholingsbudget op. Zo worden de middelen voor nascholing voor scholen van het secundair onderwijs opgetrokken van 6 naar 9 miljoen euro per jaar en stijgen de budgetten voor het basisonderwijs van 4 naar 8 miljoen euro per jaar.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

«Alle scholen krijgen zo veel meer ruimte om in te zetten op verdere professionalisering en specialisering», verklaart Weyts. «Veel meer leerkrachten zullen een interessante extra opleiding kunnen volgen en zullen zich zo nog beter gewapend voelen om voor de klas te staan. De job van leerkracht wordt zo nog wat aantrekkelijker en ook de onderwijskwaliteit kan er alleen maar wel bij varen.»

Leraar-specialist

De minister meent dat de verhoging van de budgetten mooi aansluit bij de maatregel van de leraar-specialist. Die leraars krijgen een mandaat binnen de school van minstens drie jaar in ruil voor een specifieke expertise. Ze worden daarvoor ook extra verloond. «De leraar-specialist kan de eigen specialisatie nog verder uitdiepen met bijvoorbeeld een extra opleiding», verklaart Weyts.

«Onze klassen zien er vandaag radicaal anders uit dan twintig of zelfs maar tien jaar geleden: we geven onze leerkrachten dan ook de mogelijkheid om zich bij te scholen, zodat ze om kunnen gaan met nieuwe uitdagingen», besluit Weyts.