Wit-Rusland voert doodstraf wegens hoogverraad in

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko laat de doodstraf wegens hoogverraad invoeren. Hij ondertekende een wet die strengere straffen voorziet bij «misdaden met extremistische en staatsvijandige inslag». Dat bericht het staatspersagentschap Belta. Wit-Rusland is het enige land in Europa dat vandaag nog de doodstraf uitvoert.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens waarnemers gaat het er Loekasjenko vooral om zich te verzekeren van de loyauteit van het ambtenarenapparaat en het leger. Met de nieuwe wet hangt ambtenaren en militairen de doodstraf boven het hoofd als ze zich schuldig maken aan hoogverraad.

De interpretatie van die term is een zaak van de rechtbanken. Maar ook gewone burgers worden de duimschroeven aangedraaid. Zij riskeren opsluiting als ze zich inlaten met «terreurpropaganda» en «belastering van de strijdkrachten». Grote buur en militaire bondgenoot Rusland heeft dergelijke paragrafen na het begin van zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne ook in zijn strafwetboek opgenomen.

‘Laatste dictator van Europa’

Ondanks internationale kritiek heeft Wit-Rusland de doodstraf nog altijd niet afgeschaft. Tot nu toe werd ze uitgesproken bij veroordelingen wegens moord of terrorisme. De uitvoering gebeurt door executie.

De autoritair regerende Loekasjenko wordt vaak omschreven als ‘de laatste dictator van Europa’. Sinds de door fraude en manipulatie overschaduwde verkiezingen van 2020 erkent de Europese Unie hem niet meer als president. Massale protesten werden brutaal neergeslagen, met rugdekking van Rusland.