Wit-Rusland voert doodstraf wegens hoogverraad in

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko laat de doodstraf wegens hoogverraad invoeren. Hij ondertekende een wet die strengere straffen voorziet bij «misdaden met extremistische en staatsvijandige inslag». Dat bericht het staatspersagentschap Belta. Wit-Rusland is het enige land in Europa dat vandaag nog de doodstraf uitvoert.

AFP / A. Nikolsky / R. Novosti
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens waarnemers gaat het er Loekasjenko vooral om zich te verzekeren van de loyauteit van het ambtenarenapparaat en het leger. Met de nieuwe wet hangt ambtenaren en militairen de doodstraf boven het hoofd als ze zich schuldig maken aan hoogverraad.

De interpretatie van die term is een zaak van de rechtbanken. Maar ook gewone burgers worden de duimschroeven aangedraaid. Zij riskeren opsluiting als ze zich inlaten met «terreurpropaganda» en «belastering van de strijdkrachten». Grote buur en militaire bondgenoot Rusland heeft dergelijke paragrafen na het begin van zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne ook in zijn strafwetboek opgenomen.

‘Laatste dictator van Europa’

Ondanks internationale kritiek heeft Wit-Rusland de doodstraf nog altijd niet afgeschaft. Tot nu toe werd ze uitgesproken bij veroordelingen wegens moord of terrorisme. De uitvoering gebeurt door executie.

De autoritair regerende Loekasjenko wordt vaak omschreven als ‘de laatste dictator van Europa’. Sinds de door fraude en manipulatie overschaduwde verkiezingen van 2020 erkent de Europese Unie hem niet meer als president. Massale protesten werden brutaal neergeslagen, met rugdekking van Rusland.

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight