ZOVEEL cafés verdwijnen er elke dag in Vlaanderen: «Mensen vinden cafés duur geworden»

Eén op de drie cafés in Vlaanderen hield het sinds 2013 voor bekeken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Locatus zakte het aantal cafés in Vlaanderen met 32,2% tussen 2013 en 2023.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

In totaal verdwenen 2.739 cafés of ongeveer één per werkdag. Er zijn nu nog 5.763 cafés over. In 46 gemeentes halveerde het aantal cafés zelfs in de laatste tien jaar. Per provincie zit de grootste daling in Limburg. West-Vlaanderen hield het best stand. Er is wel een verschuiving richting meer restaurants.

Rookverbod

Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Vlaanderen Brugge, ziet tal van redenen waarom het aantal cafés blijft dalen. «De winstmarges voor wie alleen drank verkoopt, worden kleiner en kleiner. Het is moeilijk om aan personeel te geraken (...). Tegelijk vinden mensen dat een cafébezoek duur is geworden en gaan ze op zoek naar goedkopere alternatieven.»

Ze verwijst ook naar het rookverbod, de strengere alcoholcontroles en dure taxi’s die mensen ervan weerhouden zich nog naar een café te verplaatsen.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be