Zweden keurt schieten van ongezien veel lynxen goed

Weinig mensen hebben tegenwoordig het geluk om een wilde lynx in Europa te zien - maar deze bevoorrechte ervaring staat op het punt nog zeldzamer te worden nu Zweden de jacht op deze ongrijpbare kat toestaat.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Slechts enkele weken nadat het Scandinavische land de grootste wolvenruiming in de moderne geschiedenis had goedgekeurd, hebben de Zweedse bestuurders vergunningen afgegeven voor de jacht op 201 lynxen in maart, meer dan het dubbele van het aantal van de afgelopen jaren.

Trofee

Het verbazendste aan de actie van de Zweedse regering, is de motivatie. Lynxen vormen geen bedreiging voor mensen noch voor vee in het noordelijke land. De enige reden voor de jacht is om het dode dier als jachttrofee te gebruiken. De Zweedse jagersvereniging, Svenska Jägareförbundet, vertelde de Guardian dat «de jacht absoluut geen verband houdt met enig gevaar voor de mens. Bij de lynxjacht gaat het meer om de opwinding, en voor sommige jagers is de huid natuurlijk de motivatie.»

Bedreigd

De Euraziatische lynx is na de bruine beer en de wolf het grootste roofdier van Europa en een van de meest verspreide kattensoorten.

Intense voedseltekorten, inteelt, verlies van habitat, aanrijdingen met voertuigen en stropers brachten de totale populatie aan het begin van de vorige eeuw op de rand van uitsterven, maar dankzij beschermingsmaatregelen heeft de soort zich hersteld. Ze blijven echter ernstig bedreigd en hun aantal slinkt zodanig dat ze de eerste kattensoort in 2000 jaar kunnen worden die uitsterft.

Populairste van Zweden

De lynx is volgens de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen uitgeroepen tot de populairste carnivoor van Zweden dat hij volgens de bevolking een thuis heeft in de Zweedse natuur. Helaas lijkt het erop dat de mensen in Zweden grotendeels niet weten dat er het hele jaar door opwordt gejaagd.

Svenska Rovdjursföreningen is een petitie gestart waarin wordt opgeroepen een einde te maken aan deze wrede trofeejacht.