1 op de 3 vrouwen kan niet optimaal functioneren tijdens haar menstruatie

Geen enkele vrouw vindt ongesteld zijn leuk. Ze hebben vaak last van buikkrampen, rugklachten of andere kwaaltjes. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 3 vrouwen niet optimaal kan functioneren tijdens haar maandstonden.
door
chloe.festraets
Leestijd 2 min.

Iedere maand ongesteld worden is geen pretje. Veel vrouwen hebben er enorm veel last van en moeten zich zelfs ziek melden. Uit een onderzoek met 42.000 Nederlandse vrouwen blijkt dat zij vooral last hebben van hevige buikpijn. “Veel vrouwen geven ook aan dat ze last hebben van psychologische klachten, moeheid en rugpijn”, legt hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer van het medisch centrum Radboudumc uit aan NOS.

Vrouwen stoppen deze pijnklachten makkelijk weg. Ze zijn niet heel open over hun menstruatie, waardoor ze veel dingen voor zich houden. “Vrouwen vertellen bijvoorbeeld niet aan hun familie dat ze dingen moesten laten door hun ongesteldheidsklachten. Het kan zijn dat hierdoor aandoeningen over het hoofd worden gezien.”

Endometriose

Maar de extreme pijnklachten wegstoppen, kan voor onherstelbare schade zorgen, waarschuwt Nieboer. “Een aandoening als endometriose kan hierdoor een tijd blijven sluimeren.” De gynaecoloog schat dat 1 op de 10 vrouwen die aandoening heeft. Dit houdt in dat het slijmvlies, dat normaal binnen de baarmoeder blijft, bij deze vrouwen ook erbuiten zit. Daardoor  kan het bijvoorbeeld in de buikholte, aan de darmen of eierstokken hechten en extra pijn tijdens de menstruatie veroorzaken.

Wees eerlijk

Gynaecologen raden aan om eerlijk te zijn over de situatie waarin je je bevindt. Over menstruatieklachten praten is volgens hen belangrijk. “Als je echt veel last hebt, is dat niet normaal en kun je het daar dus beter over hebben”, zegt gynaecoloog Joke Schutte van Isala Vrouw-kindcentrum. Schaam je er dus niet voor en praat erover. Merk je dat je last hebt van ongewoon extreme pijnklachten? Ga dan voor de zekerheid even langs bij je huisarts, zodat die je verder kan helpen.