10 redenen om uit te kijken naar het 72ste filmfestival van Cannes

Cannes is en blijft het belangrijkste filmfestival ter wereld. Punt aan de lijn. Twee weken lang komen duizenden professionals uit alle mogelijke hoeken van het filmvak er samen om cinema te vieren. Netflix haakt ook deze keer af, maar er blijven genoeg redenen over om te popelen. Dit zijn er alvast tien.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

1. Zombies op de rode loper

Het festival heeft een verrassende keuze gemaakt om uit de startblokken te schieten. Of liever te strompelen, want ‘The Dead Don't Die' is een horrorkomedie van Jim Jarmusch over een vredevol stadje dat plots belaagd wordt door zombies. Onder meer Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Tom Waits en Iggy Pop zijn van de partij. Ik voorspel veel vlees op het feestje achteraf.

2. Tarantino, 25 jaar na ‘Pulp Fiction'

Het heeft er lang naar uitgezien dat het niet zou lukken, maar precies 25 jaar nadat Tarantino in Cannes de Gouden Palm won voor ‘Pulp Fiction', zal hij er zijn nieuwe film voorstellen. ‘Once Upon a Time in Hollywood' is een sfeerbeeld van Hollywood in de late jaren '60, op het moment dat James Manson en diens moordzuchtige Family zich klaarmaken om toe te slaan. Met onder meer Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Al Pacino brengt Tarantino genoeg star power mee om de hele Croisette een week lang te verlichten.

3. Madre Maradona

De Britse documentairemaker Asif Kapadia scheen eerder een verrassend licht op Ayrton Senna en Amy Winehouse. Nu neemt hij een volgend icoon onder handen: Diego Armando Maradona. Kapadia haalde meer dan 500 uur vers archiefmateriaal naar boven en bouwde er een film mee over de opkomst en ondergang van het voetbalgenie. Of Maradona zijn kunstjes zal vertonen op het strand is nog niet duidelijk.

4. De memoires van Robert Rodriguez

Robert Rodriguez, boezemvriend van Tarantino en regisseur van onder meer ‘Spy Kids' en ‘Alita: Battle Angel', zal tijdens een master class tekst en uitleg geven bij zijn carrière. Hij brengt bovendien een nieuwe thriller mee, ‘Red 11', die gebaseerd is op de tijd toen hij als beginneling zijn lichaam verkocht aan de wetenschap om het geld te verzamelen voor zijn eerste film, ‘El Mariachi'.

5. Derde keer goud voor België?

Worden de gebroeders Dardenne (‘Rosetta', ‘L'enfant') de eerste regisseurs die erin slagen om voor de derde keer een Gouden Palm mee naar huis te nemen? Het onderwerp van hun nieuwe film ‘Le jeune Ahmed' klinkt zeker uitdagend genoeg, want het titelpersonage is een 12-jarige moslim die in de ban is geraakt van een fundamentalistische imam en het plan smeedt om zijn goddeloze lerares te vermoorden.

6. Stallone & Rambo

Op 24 mei krijgt Cannes een gerestaureerde versie van ‘First Blood' voor de kiezen, de eerste en met voorsprong beste ‘Rambo'-film. Sylvester Stallone zal hoogstpersoonlijk gehuldigd worden voor zijn hele carrière en de gelegenheid grijpen om reclame te maken voor de finale ‘Rambo'-episode, die er binnenkort aankomt: ‘Rambo V: Last Blood'.

7. Malick & Matthias

De onverbeterlijke visuele dichter Terrence Malick (‘The Tree of Life') komt naar Cannes met ‘A Hidden Life', een film die naar het schijnt meer verhaal bevat dan zijn drie vorige samen. Het hoofdpersonage is een Oostenrijkse gewetensbezwaarde die weigert om tijdens WOII voor de nazi's te vechten. Matthias Schoenaerts verschijnt ook eventjes op het scherm tijdens dit 3 uur durende drama.

8. Mektoub Mijn Blaas

Geen slecht woord over de Franse regisseur Abdellatif Kechiche, de man achter parels als ‘La graine et le mulet' en Gouden Palm-winnaar ‘La vie d'Adèle'. Dit jaar zit hij in Cannes met het tweede deel van zijn geplande trilogie ‘Mektoub: My Love'. Als dit even goed wordt als het eerste zullen we smullen, maar het generatieportret is wel 4 uur lang. Hopelijk last Kechiche een plaspauze in.

9. Devos in overdrive

Wat de Vlaamse regisseur Bas Devos gepresteerd heeft, moet een snelheidsrecord zijn. In februari stelde hij op het festival van Berlijn nog ‘Hellhole' voor, nu zit hij al in Cannes met een nieuwe film die hij tussendoor in elkaar heeft gebokst. ‘Ghost Tropic' gaat over een 58-jarige vrouw die op de laatste metro in slaap valt en te voet naar huis moet vanaf het eindstation, dwars door Brussel.

10. Bono & Elton John, geen duet

De zanger van U2 komt als producent ‘5B' voorstellen, een documentaire over de ziekenhuisafdeling die zich in 1983 als allereerste specialiseerde in aids-patiënten. Elton John zal de boel opluisteren naar aanleiding van zijn eigen biografische film ‘Rocketman'.

Het 72ste filmfestival van Cannes loopt van 14 tot en met 25 mei.