16- en 17-jarigen mogen Pfizer-vaccin toegediend krijgen

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een positief advies gegeven voor de vaccinatie van 16- en 17-jarigen met het vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNtech in België. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zei afgelopen zondag dat ook 16- en 17-jarigen tegen 11 juli een inenting zouden kunnen krijgen.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Het Pfizer/BioNtech-vaccin is voorlopig het enige dat goedgekeurd werd voor 16- en 17-jarigen door het Europese geneesmiddelenbureau EMA en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Voor de vaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen en voor kinderen met 12 tot en met 15 jaar zal het advies van de HGR in de toekomst nog worden aangevuld.

ETHISCH AANVAARDBAAR?

Net als bij de volwassen bevolking raadt de HGR aan 16- en 17-jarigen met risicoaandoeningen prioritair te vaccineren. Omdat de kans op ziekenhuisopname of overlijden bij jongeren zeer klein is, zal de vaccinatie vooral leiden tot minder circulatie van het coronavirus - omdat jongeren meer sociale contacten hebben - maar niet tot een rechtstreekse vermindering van de druk op de ziekenhuizen. De 16- en 17-jarigen maken ongeveer 2,16% uit van de Belgische bevolking.

De HGR vraagt zich wel af of het «ethisch en medisch aanvaardbaar is om massavaccinatie van adolescenten in rijke landen te plannen terwijl ouderen en zwakke patiënten in de rest van de wereld nog niet allemaal gevaccineerd zijn».

PINKSTERPLAN

De Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft op Radio 1 verklaard dat de Vlaamse vaccinatiecampagne nu globaal op schema zit. De minister verwees naar zijn eigen pinksterplan. Dat houdt in dat alle 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen zouden gevaccineerd zijn in de week van Pinksteren, volgende week dus.