20-jarige Margot Meert maakt kledij van bijzondere plant

Ze is nog piepjong, maar toch wil deze 20-jarige studente de wereld veroveren én verbeteren met haar kledinglijn Mila & Jules. Maak kennis met Margot Meert, de Brasschaatse die T-shirts, sweaters en hoodies uit bamboe maakt. "We moeten onder ogen zien dat het echt slecht gaat met onze planeet."
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Hoe ontstond Mila & Jules?

Margot Meert (foto): "Ik ben altijd al creatief en ondernemend geweest, maar door mijn studie cross-mediamanagement aan de Karel de Grote-Hogeschool kwam ik erachter dat ik echt een onderneming wou opstarten. Ik begon de kledinglijn uit te tekenen en dankzij mijn studie kreeg ik ook voldoende kennis om op mijn eigen benen te staan."

De kleren worden gemaakt uit bamboe. Hoe komt het dat het gebruik van deze plant zo ecologisch is?

"Toen ik mijn kledinglijn ontwierp, ben ik op zoek gegaan naar een stof die zowel voor het milieu als voor de mens goed is. Uiteindelijk kwam ik uit op bamboe, aangezien de plant alleen maar voordelen biedt. Zo zitten er geen chemische stoffen, zoals pesticiden, in. Daarnaast groeit bamboe drie keer per jaar, dat is veel meer dan katoen, en is de opbrengst per vierkante meter tien keer groter. Een ander voordeel is dat bamboe geen extra water nodig heeft. Dat is een zeer groot pluspunt, want in de nabije toekomst zal er niet genoeg water zijn voor iedereen."

"De stof die van bamboe wordt gemaakt, is heel erg zacht omdat het uit kleine vezeltjes bestaat. Voor mensen met huidirritaties is het dus zeer aangenaam. De plant heeft trouwens ook een thermocontrolerende functie, wat ervoor zorgt dat de kleren warm aanvoelen bij kouder weer en frisser bij zomerse temperaturen. Je kan het dus het hele jaar door dragen. Dat is natuurlijk ook duurzaam."

Hoe verloopt het productieproces?

"Ik probeer het proces zo ecologisch mogelijk te houden, ook al kan dat nog niet helemaal met bamboe. De plant haal ik nu via een leverancier in China, wat natuurlijk niet zo milieubewust is omdat het altijd naar hier moet komen. Al staan er wel projecten in de startblokken om in Europa aan bamboeteelt te doen. Dat houd ik natuurlijk nauwlettend in de gaten. Ik let er wel op dat de bamboe geteeld wordt in duurzaam beheerde bossen."

"Vervolgens gaan de plantjes naar een fabriekje in Portugal. Daar worden de kleren gemaakt die ik ontwierp. Dat fabriekje is absoluut geen sweatshop, maar een veilige werkplek waar tussen de acht en vijftien mensen werken. Zij krijgen ook allemaal een eerlijk loon. Dat vind ik zeer belangrijk, want ik draag fair trade hoog in het vaandel. Tot slot borduur ik nog een tekstje op de kleren. Dat doe ik met de hand zodat elk kledingsstuk uniek is."

Foto R.V.

Waarom vond je het zo belangrijk dat het een ecologische kledinglijn werd?

"Ik wil graag inspireren. Vaak denken mensen dat ze hun levensstijl helemaal moeten omgooien om milieubewuster te leven, maar dat is helemaal niet zo. Ik wil met mijn kledinglijn duidelijk maken dat het geen grote stap hoeft te zijn. Als iedereen ook maar een beetje zijn best doet, zitten we al op het goede spoor. De toestand van onze planeet gaat zienderogen achteruit en binnen enkele jaren zullen we daar zeker de effecten van voelen. Alle beetjes helpen dus."

"Daarnaast wou ik de ecologische levensstijl toegankelijker maken. Het is soms moeilijk om de juiste merken of ecologische winkels te vinden. Met Mila & Jules hoop ik dat ik het wat makkelijker kan maken voor de mensen die geïnteresseerd zijn in een ecologische levensstijl. Maar het zou ook fantastisch zijn als mensen die er nog niets van afweten hun weg vinden naar Mila & Jules."

Heb je je eigen doen en laten ook aangepast?

"Absoluut. Ik vermijd zoveel mogelijk plastic en probeer om afvalvrij te winkelen. Je kan me ook vaak terugvinden in tweedehandswinkels voor kleren. Altijd maar nieuwe kleren kopen is natuurlijk niet erg milieubewust."

"Ik woon wel nog bij mijn ouders, dus het was zeker geen evidente stap. Ik wil ook niemand verplichten om zijn levenswijze aan te passen. Mijn jongere broer en zus zitten in hun puberteit en zijn nog niet helemaal overtuigd van mijn ecologische idealen. Ze vinden zelfs dat ik soms overdrijf. Maar ik doe het stap voor stap en hoop dat ik zo anderen kan overtuigen om wat duurzamer te leven."

Foto R.V.

 

Silke Vandenbroeck