2016 was warmste jaar ooit sinds de metingen

Vorig jaar werd het warmterecord op onze aardbol gebroken. Dat blijkt uit de publicatie van een nieuw rapport van het Amerikaanse natuuragentschap NOAA.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het is de 27ste keer dat NOAA klimaat-gerelateerde data publiceert. Sinds het begin van de metingen 137 jaar geleden was de temperatuur op onze planeet nooit zo hoog, blijkt nu. Het is al het tweede jaar op rij dat het warmterecord wordt gebroken.

"De meeste indicatoren van klimaatverandering blijven de opwaartse trend volgen en van verschillende indicatoren, zoals het niveau van de land- en oceaantemperatuur, het waterniveau en de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer, werden de records die vorig jaar pas werden gesteld opnieuw verbroken", zegt de organisatie.

El Nino

Volgens het NOAA is het warmterecord te wijten aan de klimaatopwarming en de kracht van El Nino, waardoor het water in de Stille Oceaan steeg. Het niveau van het Arctische zee-ijs lag dan weer op een recordlaagte, geeft het rapport nog aan, waarin 450 wetenschappers uit bijna 60 landen aan hebben deelgenomen.

News

meer News

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight