"2020 wordt minder goed jaar voor Belgische vastgoedmarkt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

2019 was op verschillende vlakken - het aantal transacties en aantal verstrekte hypotheken - een recordjaar voor de vastgoedmarkt in ons land, maar voor 2020 wordt een groeivertraging verwacht. Ook de prijzen van het vastgoed zullen waarschijnlijk minder fors stijgen dan de voorbije twee jaar. Dat zegt BNP Paribas Fortis, dat met één op de vier verstrekte woonkredieten in België marktleider is in de sector. De rente van hypotheekleningen zou nochtans laag blijven dit jaar, al is de bodem stilaan bereikt, zegt de bank vrijdag op haar jaarlijkse persconferentie naar aanleiding van Batibouw. "Maar mogelijk komt er wel iets meer volatiliteit. Eind vorig jaar zagen we een lichte stijging van de rente met 30 à 40 basispunten, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is er weer een daling", legt Koen Dugardin van BNP Paribas Fortis uit. Hij verwacht geen renteverhoging door de ECB.

De verwachte afkoeling van de vastgoedmarkt heeft onder meer te maken met het aflopen van de woonbonus in Vlaanderen sinds 1 januari. Heel wat kandidaat-kopers hebben hun bouw- of aankoopplannen eind vorig jaar nog snel uitgevoerd. "Dit heeft voor een voorafname gezorgd", aldus Dugardin.

Daarnaast heeft de Nationale Bank sinds begin dit jaar strengere regels opgelegd aan de banken voor het verstrekken van woonkredieten. BNP Paribas Fortis verwacht dat dit misschien een impact zal hebben op bepaalde categorieën, zoals jongeren of vastgoedbeleggers. "Zij zullen mogelijk iets langer moeten sparen alvorens ze het vereiste minimumkapitaal op tafel kunnen leggen", aldus Dugardin. De bank hanteerde naar eigen zeggen al een verantwoord kredietbeleid en verwacht dus weinig impact op haar activiteit.

bron: Belga

 

News

meer News