3.800 koppels trouwen tegelijk in Zuid-Korea

door
Joris
Leestijd 1 min.

Weinigen willen op hun trouwdag de aandacht delen met een ander koppel. Toch hebben 3.800 koppels meegedaan aan een massa-trouw in het Zuid-Koreaanse hoofdkwartier van de Verenigingskerk, een nieuwe religieuze beweging. Dit is het derde dergelijke evenement sinds de dood van hun leider en messias Sun Myong Moon.

Grote trouwceremonies zijn het kenmerk van de kerk die werd opgericht in 1954. De stichter Moon stierf in 2012 aan de gevolgen van een longontsteking. Zijn vrouw nam de dagelijkse leiding over. De massa-trouwceremonies begonnen in 1960. In het begin waren er maar een twaalftal koppels bij betrokken. In 1977 trouwden 30.000 koppels op de ceremonie in Washington en twee jaar later waren er in het Olympisch Stadion van Seoul 21.000 verliefde stellen aanwezig.

Een aantal aanwezigen van de derde ceremonie waren nog persoonlijk gekoppeld door hun messias Moon. Hij geloofde dat liefde leidt tot seksuele promiscuïteit, slecht gecombineerde koppels en een disfunctionele maatschappij. De man had ook een voorkeur voor grensoverschrijdende huwelijken waardoor de koppels vaak niet dezelfde taal spraken.

De meerderheid van de koppels waren al getrouwd toen ze nog geen lid waren van de kerk. Zij wilden het nu overdoen als trouwe leden. Toch waren er 800 stellen die voor de eerste keer trouwden. Vier dagen op voorhand werden zij gekoppeld aan een toen nog onbekende persoon.

Zij die aan de ceremonie deelnamen, moesten nog maagd zijn. Na hun trouwdag onthouden de koppels zich van elke seksuele relatie voor een minimum van veertig dagen. De leer van de Verenigingskerk is gebaseerd op de Bijbel maar heeft wel enkele nieuwe interpretaties.