65ste sneeuwfestival in Japan van start

door
Hans
Leestijd 1 min.

In het Japanse Sapporo vindt het 65ste sneeuwfestival plaats. Gedurende zes dagen zijn er prachtige ijs- en sneeuwsculpturen te zien. Er zijn dit jaar twee grote thema's uit de filmsector die centraal staan: de personages uit ‘Star Wars' en ‘Frozen'. Voor het festival werden meer dan 200 gedetailleerde sculpturen gemaakt.

Het pronkstuk van het sneeuwfestival is Darth Vader met zijn Storm Troopers uit ‘Star Wars'. Er werkten 400 Japanners aan om de tonnen sneeuw om te vormen tot een sculptuur van 15 meter hoog. Daarmee is het meteen het grootste werk ooit op het sneeuwfestival. En het was ook de eerste keer dat Darth Vader een andere kleur kreeg dan gewoonlijk. Want eigenlijk is hij zwart, maar door de sneeuw is hij voor een keertje wit.

Van over heel de wereld trekt het festival toeristen aan. Ook de minister voor Toerisme van Maleisië was aanwezig bij de openingsceremonie. "Omdat het zo warm is in mijn land, hou ik van Sapporo", zegt de minister.

Het hele land werd ingezet in de voorbereiding. Het Japanse leger liet meer dan 6000 vrachtwagens met sneeuw aanrukken om te sculpturen te kunnen maken. Vorig jaar trok het sneeuwfestival meer dan twee miljoen mensen. De sculpturen zijn nog tot 11 februari te bewonderen.