'That 70s Show'-acteur door vier vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik

Een seksschandaal rond 'That '70s Show'-acteur Danny Masterson heeft de Scientology-'kerk' doen wankelen. Vier jonge vrouwen beschuldigen de sekte in een rechtszaak ervan seksueel misbruik systematisch onder de mat te vegen. Het beroemdste lid van Scientogoly is Tom Cruise.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De rechtszaak is gericht tegen de 43-jarige Danny Masterson, tevens een lid van de Scientology-sekte. De vier vrouwen beschuldigen hem allemaal van seksueel misbruik. Ze omschrijven zijn modus operandi als die van Bill Cosby, waarbij de acteur hen drogeerde en vervolgens verkrachtte.

"Oh, ik heb seks met je gehad"

Een van de slachtoffers, Chrissie Bixler (37), woonde in de jaren 90 samen met Masterson en beweert dat ze destijds flauwviel, nadat hij op een avond iets in haar drankje had gedaan. De volgende dag had ze veel pijn en vroeg ze Danny wat er was gebeurd. "Hij lachte en zei: 'Oh, ik heb gisteravond seks met je gehad'", getuigde Chrissie voor de rechter. "Ik vroeg daarop of ik bewusteloos was, en hij zei onomwonden 'ja'."

Chrissie - toen zelf lid van de sekte - beweert dat ze na de feiten een klacht heeft ingediend bij een leidinggevende van de kerk. Die geloofde niet dat ze verkracht was omdat zij en Masterson een relatie hadden. "Je moet iets gedaan hebben om het verdiend te hebben", zou hij haar hebben verteld.

"Ik wist al langer dat er iets mis was met onze relatie. Maar nooit kwam het bij me op dat hij dit ook andere meisjes aandeed", zei Marie Bobette Riales, een andere vriendin van Masterson. Ze beweert dat hij in 2002 de vriendin was van Masterson, tot die op een dag iets in haar glas deed en haar verkrachtte. Ook twee andere vrouwen, die anoniem willen blijven, sloten zich aan bij de rechtszaak en getuigden tegen de acteur.

Nachtmerrie voor Scientology

Volgens diverse sekteleden is de explosieve rechtszaak een ware nachtmerrie voor David Miscavige, de leider van de omstreden kerk. Er wordt gevreesd dat ook Tom Cruise betrokken zal raken, als een van de voornaamste leden van de kerk. Hij is de tweede in rang na Miscavige, die trouwens één van zijn beste vrienden is, zo meldt een anonieme bron aan The National Enquirer. "Nu Miscavige wordt genoemd in de rechtszaak, kan ook Tom worden opgeroepen om te getuigen voor de rechtbank. Hij komt in een heel lastig parket te zitten door deze zaak."