9 toepassingen voor je microgolfoven die je nog niet kent

door
Kevin
Leestijd 3 min.

De microgolfoven heeft een lange weg afgelegd sinds zijn uitvinding meer dan 50 jaar geleden. Zo lanceerde Heston Blumenthal onlangs een 'slimme' microgolfoven die het vochtgehalte van een gerecht meet en de tijd dat het in de microgolfoven moet daarop afstemt. Maar je moet geen slimme microgolfoven hebben om het handige ding voor allerhande zaken te gebruiken. Wij geven je even 9 toepassingen van een microgolfoven mee die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. Snel je leggings drogen

Snel nood aan een schoon paar leggings? Was snel het vuile paar leggings met de hand, wring ze uit en leg de natte leggings op keukenpapier in de microgolfoven. Zet je microgolfoven op de hoogste stand en laat hem dertig seconden draaien. Ze zullen dan kurkdroog zijn. Stop elke tien seconden wel eventjes je magnetron om de leggings te controleren.

2. Potgrond steriliseren

Gesteriliseerde potgrond verhoogt de kans dat je plantjes gezond zullen groeien. Je kan die potgrond kopen in een tuincentrum, maar je kan dat ook makkelijk zelf snel maken. Neem wat potgrond op een bord en zet het voor negentig seconden in je microgolfoven op de hoogste stand. Haal de potgrond uit de magnetron als er stoom uitkomt. Laat de potgrond afkoelen voordat je begint te planten.

3. Meer sap

Als je citrusvruchten wilt persen, leg je deze best even twintig seconden in de microgolfoven op hoogste stand. Dat verzacht de structuur van de vrucht, waardoor je veel eenvoudiger citroenen, appelsienen en pompelmoezen kan persen.

4. Honing opnieuw vloeibaar maken

Heb je een potje honing staan dat hard en kristallig geworden is? Geen nood, ook hier biedt de microgolfoven de oplossing. Zie dat de honing in een potje zit dat in de microgolf mag en laat het dan dertig seconden ronddraaien in de stand 'ontdooien'. Roer nadien in het potje. Blijf dit herhalen tot de honing vloeibaar is.

5. Borden opwarmen

Je hebt mensen die speciale apparaten kopen om borden op te warmen maar ook dat kan je met een microgolfoven. Giet een beetje water over een bord en zet het eventjes in de microgolf op de hoogste stand. Je kan zo zelf een aantal borden stapelen voor meerdere warme borden. Vergeet niet om water op elk bord te gieten.

6. Kruiden drogen

Verse kruiden zijn heerlijk maar jammer genoeg kan je die niet langdurig bewaren. Als je je kruiden langer wil bewaren door ze te drogen, kan je daarvoor de microgolf gebruiken. Voor het beste resultaat leg je slechts één laag kruiden tussen twee stukken keukenpapier. Controleer elke twintig seconden of de kruiden al droog genoeg zijn. Afhankelijk van het kruid kan het veertig seconden tot drie minuten duren voordat het volledig droog is. Nadien kan je het verkruimelen en bewaren in een potje.

7. Doe mascara herleven

Als je potje mascara een droge klomp is geworden, kan je dat doen herleven met behulp van de microgolfoven. Verwijder het deksel en het borsteltje en plaats de tube samen met een kopje water in de magnetron. Na vijf seconden is je mascara opnieuw bruikbaar en kan je die weer enkele weken gebruiken.

8. Maak bruine suiker opnieuw bruikbaar

Als je bruine suiker een tijdje laat staan, kan dat één grote klomp worden. De oplossing daarvoor is simpel. Leg de klomp bruine suiker in een kommetje met een vochtig stuk keukenpapier erover. Laat het ronddraaien in de microgolf met intervallen van vijftien seconden en je suiker is in een wip weer bruikbaar.

9. Cake in een kop

Deze toepassing is waarschijnlijk nog de lekkerste. Plaats zestig gram bastaardsuiker, zestig gram boter, zestig gram zelfrijzende bloem, een losgeklopt ei en een beetje vanillesuiker in de grootste kop die je hebt. Roer dit mengsel met een vork tot één geheel is. Als het mengsel meer dan de helft van je kop inneemt, verdeel je het best over twee koppen. Zet de koppen apart voor 1,5 tot 2,5 minuten in de microgolf, tot de cake gerezen en hard is. Als ze nog niet hard is, zet je ze terug in de microgolfoven voor twintig seconden.