Aantal coronapatiënten op intensieve duikt onder de cruciale kaap van 500

Er liggen in België momenteel 491 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Die drempel is belangrijk om nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen toe te laten. Dat bevestigt Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Van Gucht deelde mee dat er momenteel nog 491 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg liggen. De symbolische drempel van minder dan 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg is belangrijk omdat zo vanaf 9 juni de door het Overlegcomité aangekondigde versoepelingen kunnen ingaan.

Meer besmettingen

Uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt ook dat er tussen 17 en 23 mei er dagelijks gemiddeld 18,3 overlijdens te betreuren vielen (-11%). Er werden elke dag gemiddeld 2.410 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging met 15% op weekbasis, maar er zijn ook 19% meer tests afgenomen per dag. Bij de volwassen Belgen is meer dan 20% volledig gevaccineerd.

Weyts wil versoepelen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de mondmaskerplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar nog dit schooljaar licht versoepelen. Dat heeft hij in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement gezegd. Een afschaffing van de mondmaskerplicht dit schooljaar komt er alvast niet meer. De onderwijsminister wil wél nog werk maken van «mondmaskerpauzes», waarbij het mondmasker af mag tijdens de speeltijden buiten. Dat voorstel wordt nog besproken in een werkgroep.

Derde prik

Ondertussen heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bij ROB-tv bevestigd dat ons land 23 miljoen vaccins heeft besteld voor de derde prik. Hoe de vaccins worden gezet is nog niet beslist. Er zijn twee belangrijke opties volgens de minister: «Of we doen dat via de vaccinatiecentra, of er wordt een systeem opgezet via bedrijfsartsen.» Ook of elke Belg een derde vaccin moet krijgen om veilig te zijn, is nog niet helemaal zeker. Het opvolgvaccin wordt immers nog ontwikkeld.