Aantal dagelijkse rokers blijft al drie jaar stabiel

De afgelopen drie jaar is het aantal dagelijkse rokers in ons land blijven schommelen rond de 17 à 18%. Dat blijkt uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker. De organisatie vindt dat er dringend werk gemaakt moet worden van een aantal bijkomende antitabaksmaatregelen
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

.

De ambitie van een rookvrije generatie moet ook in het volgende regeerakkoord worden opgenomen en er moet een antitabaksplan worden uitgewerkt. Zeven op de tien bevraagde Belgen steunt zo'n plan. Het beeld van de Belgische roker is de afgelopen jaren dus redelijk stabiel gebleven: meer mannen dan vrouwen, meer in de leeftijdscategorie van 45- tot 64-jarigen, meer in de lagere middenklasse.

Preventie

De tabakspreventiemaatregelen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dragen de goedkeuring van grote delen van de bevolking. Zo stemt 90% in met roken in de auto te verbieden als er minderjarigen meerijden en is 79% het eens met een hogere minimumleeftijd, 18 jaar, voor de verkoop van tabaksproducten.

Totaalverbod tabaksreclame

Maar het mag nog verder gaan: 69% wil een totaalverbod op tabaksreclame, en 62% van de bevraagden vindt dat tabaksartikelen niet zichtbaar in de winkel getoond mogen worden. Ook vindt 57% dat de prijs van roltabak mag worden opgetrokken tot het prijsniveau van sigaretten, en 56% vindt dat sigaretten duurder mogen worden. Uit de enquête blijkt, weinig verrassend, dat het vooral niet-rokers en ex-rokers zijn die uitgesproken positief staan tegenover overheidsinterventies. Voor de rookenquête werden 3.100 Belgen van 15 jaar en ouder online bevraagd door onderzoeksbureau Ipsos.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight