Abdeslam weigert medewerking en wil naar Frankrijk

Salah Abdeslam werkt sinds de aanslagen niet meer mee met de Belgische speurders en wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary laten weten.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de terreuraanslagen in Parijs in november, "heeft kennis gegeven van zijn wens om zo snel mogelijk naar Frankrijk te vertrekken", dat heeft zijn advocaat Sven Mary donderdag meegedeeld bij het verlaten van raadkamer in Brussel. Tot nu toe had de verdachte zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk verzet.

Zijn cliënt wil ook niet meer spreken sinds de aanslagen van afgelopen dinsdag in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. "Ik denk dat hij mij eerst wou zien vooraleer te spreken", zegt Mary. Dinsdag zouden speurders Abdeslam bezocht hebben in de gevangenis, maar toen zou hij gezegd hebben dat hij niets wou zeggen voor hij zijn advocaat zag.

Zitting raadkamer uitgesteld

De raadkamer moest vandaag beslissen of Salah Abdeslam aangehouden blijft, maar de zitting werd uiteindelijk uitgesteld tot 7 april, zo deelde Mary nog mee. De advocaat heeft meer tijd gevraagd om het dossier te onderzoeken.

Daarnaast moest de raadkamer zich ook uitspreken over de verdere aanhouding van Amine Choukri en Abid Aberkane, die eveneens verdacht zijn in het onderzoek naar de aanslagen die in Parijs aan 130 mensen het leven hadden gekost. Ook die zitting werd op verzoek van de verdediging uitgesteld naar 7 april.

Foto Belga / D. Waem