Adidas lanceert schoenen met plastic uit de oceaan

Vorig jaar pakte Adidas uit met een uniek sneakerconcept: eentje dat ze vervaardigden met plastic uit de oceaan. Nu brengt het sportmerk 7.000 paren van het gerecycleerd schoeisel op de markt.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Om de enorme hoeveelheid plastic in de oceaan te verminderen, heeft Adidas de handen in elkaar geslagen met Parley for the Oceans. Samen hebben ze een manier gevonden om de lege flessen uit het water te halen en verwerken.

De 'UltraBOOST Uncaged Parley' is het resultaat. De bovenste helft van schoen bestaat voor 95% uit gerecycleerd plastic, dat nabij de Malediven uit de oceaan werd gevist. Om één exemplaar te maken, zijn elf flessen nodig. De overige 5% is hergebruikt polyester.

Voorlopig limited edition

De 7.000 paar sneakers zullen vanaf deze maand beschikbaar zijn in de winkels en webwinkel van Adidas. Voor zo'n 200 euro mag je de ecologisch verantwoorde schoenen rond jouw voeten binden.

Hoewel de schoenen dit jaar een beperkte oplage hebben, is Adidas ambitieus. "Volgend jaar willen we één miljoen paar sneakers maken met het Parley Ocean Plastic. Ons ultieme doel is om nieuw plastic volledig uit de productie te schrappen", aldus Eric Liedtke, een executive van Adidas, volgens The Verge.

Om die ambitie verder te onderstrepen, heeft het sportmerk het gerecycleerde materiaal ook gebruikt om unieke outfits voor Real Madrid en Bayern München te maken. Bayern speelde dit weekend gelijk tegen Hoffenheim in de truitjes. Real Madrid zal de zijne dragen tijdens de wedstrijd tegen Sporting de Gijon op 26 november.