"Adnani was degene die Abaaoud rekruteerde"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aboe Mohammed al-Adnani, de woordvoerder van IS die bij een luchtaanval zou zijn omgekomen, staat niet alleen bekend als de woordvoerder van de organisatie, maar ook als hoofd buitenlandse operaties. In die hoedanigheid selecteerde en trainde hij een generatie Europese jihadi's als Abdelhamid Abaaoud, die de aanslagen in Parijs op 13 november leidde. Dat zegt terreurexpert Claude Moniquet van het European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) woensdag. Volgens Moniquet kan Adnani zeker beschouwd worden als een van de organisatoren van aanslagen als die in Parijs en Brussel. "Binnen de geheime dienst van IS (in het Arabisch "Emni" genoemd, nvdr) is een afdeling opgericht die operaties in het buitenland moet uitvoeren. Als hoofd van die buitenlandse operaties rekruteerde Adnani onder andere Abaaoud. Daarnaast zette hij 'lone wolves' aan om aanslagen te plegen. Hij heeft een zeer grote rol gespeeld."

Moniquet verwijst naar de bevindingen van Westerse inlichtingendiensten, maar ook naar de verklaringen van gearresteerde IS-leden. Zo schreef de New York Times al meermaals over dergelijke verklaringen, waarin naast Abaaoud steevast Adnani genoemd werd als degene die achter recente aanslagen in het buitenland zat.

Toch is Moniquet voorzichtig, omdat er geen sluitend bewijs is dat Adnani effectief is omgekomen. "IS maakt een moeilijke periode door. Ze hebben er alle belang bij om te laten uitschijnen dat Adnani dood is. Ze hebben dat ook met Abaaoud gedaan, tot op het punt dat ze rouwbetuigingen overmaakten aan zijn familie. Alleen foto's zouden kunnen aantonen dat Adnani overleden is, maar die zal IS wellicht niet vrijgeven. De tijd zal uitwijzen of zijn dood al dan niet in scène is gezet."

bron: Belga

News

meer News

Spotlight

7% van de Belgen had ooit ongeval met alcohol achter het stuur

Zeven procent van de Belgen had ooit een verkeersongeval waarbij alcohol achter het stuur meespeelde. Dat blijkt uit een Europese enquête. Bovendien kregen vorig jaar bijna 47.000 bestuurders een boete voor rijden onder invloed van alcohol, gemiddeld 128 per dag.

meer Spotlight