Af en toe uitslapen is gezond

Korte nachten zijn slecht voor je gezondheid. Dat heeft een Zweeds onderzoek uitgewezen. Maar geen nood. Door af en toe eens uit te slapen kun je gezondheidsproblemen voorkomen.
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Uitslapen is gezond. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Sleep Research. ?De onderzoekers hebben data bestudeerd over de gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden er gedurende dertien jaar allerlei gegevens van deze personen verzameld, zoals rook- en eetgedrag, gewicht en het aantal uren dat ze per nacht slapen.

Kort of lang slapen?

Wat bleek? Mensen onder de 65 jaar die hoogstens vijf uur per nacht slapen, hebben 65% meer kans om vroeg te sterven. Maar bij de mensen die doordeweeks een korte nachtrust hebben en in het weekend minimaal acht uur per nacht in bed liggen, geldt dit niet. Het ideale excuus dus om in het weekend uit te slapen.

Elke dag lang slapen

Elke dag langer in je bed blijven liggen, is dan weer geen goed idee. Uit het onderzoek blijkt dat elke nacht minstens acht uur slapen niet per se beter is voor de gezondheid. Integendeel. Mensen met een nachtrust langer dan acht uur, hebben 25% meer kans op een vroegtijdige dood.

De resultaten van het onderzoek zijn niet absoluut. Volgens de researchers heeft namelijk niet iedereen evenveel slaap nodig. Hoe lang je nodig hebt om volledig uitgerust te zijn, hangt af van je genen.