Afvoer verstopt: dit kun je doen

Het is altijd vervelend als je afvoer verstopt raakt. Waar het in sommige gevallen heel goed te doen is om de boel zelf te ontstoppen, is het soms ook nodig om de ontstoppingsdiensten te laten komen. In dit artikel vertellen we je iets meer over wat je zelf kunt doen, maar ook wanneer je toch echt een professional moet laten komen.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Zelf ontstoppen
Vloeibaar ontstoppingsmiddel kun je overal kopen en is gemakkelijk te gebruiken. Wel is het goed om te weten dat dit spul niet geheel onschuldig is. Als je het in je ogen krijgt, of je kind neemt een slok ervan, dan is het echt wel een gevaarlijk middel. Zorg dus altijd dat je het op de juiste en dus veiligste manier gebruikt. Als je vloeibare ontstopper gebruikt dan is het verstandig om nog 24 uur te wachten voordat het een goed effect heeft. Is de afvoer hierna nog steeds helemaal verstopt, dan is het tijd om hulptroepen in te schakelen. Er kan namelijk sprake zijn van een totale verstopping, wat inhoudt dat meerdere afvoeren moeite hebben met het weg laten lopen van het water. Dit probleem kun je zelf niet verhelpen.

Ook je wc ontstoppen is iets dat je eerst zelf kunt proberen. Je kunt dit proberen met o.a. rubberen handschoenen, een wc ontstopper (plopper), heet water, baksoda en azijn of met ontstoppingsmiddelen (deze zijn wel zeer schadelijk voor het milieu).

Sifon schoonmaken
De sifon is de zwanenhals onder de wasbak. Deze raakt vaak verstopt door bijvoorbeeld etensresten. Het is daarom van belang dat je zorgt dat je je borden goed leeg maakt voordat je ze af gaat spoelen. Schroef de sifon regelmatig even los en maak hem goed schoon zodat het afvoerwater weer een goede doorloop zal krijgen. Lukt het schoonmaken van de sifon of afvoerbuis niet goed, gebruik dan een oude metalen kledinghanger waarmee je het vuil kunt los pulken.

Afvoer van het doucheputje of het ligbad schoonmaken

De afvoeren van het doucheputje of het ligbad hebben geen sifon maar een zeef die los kan worden geschroefd om overtollig vuil weg te halen. Plaats de douchekop in de afvoer zodat je gemakkelijk al het vuil kunt wegspoelen. Doe dit wel met heet water en zorg ervoor dat je jezelf niet kunt branden. Je zou ook eerst een flinke hand met soda in het putje kunnen gooien. Soda helpt het oplossen en losweken van het vuil. Dit is beter dan afvoer ontstopper, welke er uiteindelijk voor kan zorgen dat er slijtage ontstaat in de afvoer.

Loodgieter
Vaak worden verstoppingen veroorzaakt door het doorspoelen van grote objecten die ergens in de afvoer blijven vastzitten. Indien er sprake is van vuil dat de verstopping veroorzaakt, dan kun je het vaak zelf nog oplossen, maar werkt dit niet en is er sprake van iets groters, dan kun je beter een loodgieter inschakelen. De meeste verstoppingen komen voor in de gootsteen, douche, wasmachine, vaatwasser en het bad. Kom je er dus echt niet uit, laat het dan door een professional doen. Je weet dan tenminste zeker dat het op de juiste manier gaat en dat het uiteindelijk wordt opgelost.