Afwijkend BMI? De kans is groot dat je dan vier jaar minder lang leeft

Iedereen weet ondertussen wel dat te zwaar zijn ongezond is. Maar niet iedereen beseft dat ondergewicht ook gevaarlijk is. Wetenschappers zeggen zelfs dat door zowel onder- als overgewicht je vier jaren van je leven kan verliezen.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De studie werd gepubliceerd in vakblad Lancet en is een van de grootste van zijn soort. De wetenschappers onderzochten de BMI (Body Mass Index) van maar liefst twee miljoen Britten en vroegen doktersgegevens op van personen die reeds overleden. Daaruit bleek dat personen die aan de top en de bodem stonden van de BMI korter leefden. Ze leefden zelfs drie tot vier jaar minder lang. Bovendien bleek ook dat vrouwen met ondergewicht nog iets minder lang (4,5 jaar) leven dan mannen met ondergewicht. Al kan het lage lichaamsgewicht ook een symptoom zijn van een ziekte waaraan de persoon vervolgens overleed.

Gemiddelde

"Voor de meeste doodsoorzaken in ons onderzoek geldt: hoe verder de BMI afwijkt van het gezonde gemiddelde, hoe groter de kans op een verhoogd sterfterisico", aldus de onderzoekers.