Alcohol en tabak is goedkoop in België

Alcohol- en tabaksliefhebbers zijn in ons land goedkoper af dan elders in Europa. Maar wie op zoek is naar voeding en niet-alcoholische dranken betaalt in ons land gemiddeld 8% meer aan de kassa.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Dat blijkt uit een studie van het Europese statistiekbureau Eurostat, die het prijspeil van een mandje producten over de hele Europese Unie onder de loep nam.

België scoort door de band genomen redelijk gemiddeld. De iets hogere voedingsprijzen worden immers ‘gecompenseerd' door de lage alcohol- en tabaksprijzen. Voor tabak liggen de prijzen gemiddeld 3% lager, voor alcohol is dat zelfs 8%.

Koopjes in de buurlanden

Die cijfers liggen in de lijn met de resultaten van het onderzoek de buurlanden. Om te besparen aan de kassa van de supermarkt, steek je best de grens naar Nederland over, waar de prijzen 2% onder het Europese gemiddelde zweven. Alcohol koop je dan weer beter in Duitsland, met prijzen die ruim 16% onder het EU-gemiddelde liggen. Tabaksliefhebbers kunnen gouden zaakjes doen in Luxemburg, waar je gemiddeld 17% minder betaalt voor een portie nicotine.

Wie op zoek is naar de Europese bodemprijzen moet echter nog verder kijken. De goedkoopste EU-landen op het vlak van voeding zijn Polen en Roemenië, met prijzen die respectievelijk 37 en 36% onder het gemiddelde duiken. Voor alcohol en tabak moet je in Bulgarije zijn. Gemiddeld betaal je daar een derde minder voor een frisse pint en slechts de helft voor tabak.

Prijzige vakantiebestemmingen

Heb je geen idee wat je moet aanvangen met die zuurverdiende vakantiebonus? Overweeg dan een vakantie in Denemarken of Zweden. In Denemarken betaal je gemiddeld 45% meer voor voeding, in Zweden is dat 24%. De alcoholprijzen steken in Ierland (+75%) en Finland (+72%) fors boven het gemiddelde uit, terwijl je in Groot-Brittannië flink in de buidel moet tasten voor tabak (+118%).