Alcohol helpt bij het spreken van vreemde talen

Fervente cafégangers wisten het misschien al, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor. Je taalvaardigheid verbetert na het drinken van een flinke pint bier. Dat is de conclusie van enkele Nederlandse en Britse onderzoekers in het Journal of Psychopharmacology.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Tijdens hun onderzoek gingen ze na wat het effect was van een lage dosis alcohol bij vijftig Duitse moedertaalsprekers die recent Nederlandse les hadden gevolgd. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep een lage dosis alcohol kreeg toegediend en de andere groep een controledrankje.

Uitspraak is beter 

Vervolgens moesten ze gedurende een paar minuten een gesprekje voeren met een experimentator. De exacte dosis alcohol werd bepaald op basis van het lichaamsgewicht van de deelnemers. Een proefpersoon van 70 kilo kreeg bijvoorbeeld iets minder dan een halve liter pilsbier voorgeschoteld.

Wat bleek? De deelnemers die alcohol gedronken hadden, kregen aanzienlijk beter punten voor hun kennis van de Nederlandse taal. Vooral op het vlak van uitspraak deden ze het beduidend beter