Alexander Caliniuc kent zijn straf: 25 jaar cel voor moord op Sofie Muylle

Alexandru Caliniuc (27) is door het West-Vlaamse assisenhof veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord op Sofie Muylle (27). Het slachtoffer werd verkracht en stierf in januari 2017 op het strand van Knokke aan onderkoeling. Het OM had levenslange opsluiting en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Het lichaam van de jonge vrouw uit Roeselare werd op zondag 22 januari 2017 om 12.19 uur door een wandelaar aangetroffen onder een houten staketsel. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat Sofie Muylle in de loop van de nacht wellicht door smoring om het leven was gebracht. Enkele uren eerder had haar vriend al aan de politie laten weten dat ze tijdens een avondje uit plots verdwenen was.

Blauwe jas

Op camerabeelden was te zien hoe een man met een opvallende blauwe jas na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. In dat kader werd Alexandru Caliniuc in juni 2017 in zijn thuisland opgepakt. Verder onderzoek wees uit dat het DNA van de beschuldigde overeenstemt met het DNA-materiaal op het slachtoffer en haar kledij. Het ging onder andere om spermavlekken. Op zijn gsm werden bovendien foto’s en beelden van het zieltogende slachtoffer aangetroffen. Een college van deskundigen kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het slachtoffer in de vrieskou stierf aan onderkoeling.

Verzachtende omstandigheiden

De verdediging zag wel twee verzachtende omstandigheden en werd daarin gevolgd door het hof en de jury. In het arrest werd rekening gehouden met de jeugdige leeftijd en het blanco strafblad van de beschuldigde.