Algoritme kan bepalen of je drinkt terwijl je tweet

'Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan' luidt een oud spreekwoord, dat zelfs in dit digitale tijdperk blijkbaar nog steeds opgaat. De Universiteit van Rochester ontwikkelde immers een algoritme dat aan de hand van tweets kan bepalen of iemand gedronken heeft. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Met behulp van geolocatie zocht het algoritme naar tweets uit New York City en Monroe Country, in de staat New York, waarin alcoholgerelateerde woorden als 'dronken', 'bier' en 'feestje' in voorkwamen.

Nadien gebruikten de onderzoekers de Mechanical Turk van Amazon, waarbij mensen taken uitvoeren via het internet, om zo'n 11.000 tweets rond alcohol te analyseren. Al gauw konden de wetenschappers het onderscheid maken tussen iemand die over alcohol tweet en iemand die daadwerkelijk dronken is. Bovendien sloegen ze erin om met een nauwkeurigheid van 80% te bepalen of iemand al dan niet thuis was.

Zo ontdekten ze dat mensen in New York City meer drinken en dat vaker thuis doen dan hun tegenhangers Monroe County. De onderzoekers moesten wel toegeven dat Twittergebruikers niet representatief zijn voor de hele bevolking. Ze hopen echter het algoritme verder uit te werken om de verschillende aspecten van alcoholconsumptie, zoals de impact van de sociale media en groepsdruk, beter te begrijpen.