Alles wat je wil weten over seks tijdens de menstruatie

"Bah, bloed!" Het is een reactie die veel mannen niet onbekend in de oren klinkt. Seks tijdens het menstrueren is nog altijd taboe, want het zou vuil en ongepast zijn. Maar waarom eigenlijk? Een beetje bloed doet niemand kwaad en bovendien heeft menstruatieseks net heel wat voordelen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Is menstruatiebloed besmettelijk?

Nee. Menstruatiebloed is gewoon een lichaamsvloeistof en is niet schadelijk voor de gezondheid. Je gaat als man dus niet zelf plots beginnen bloeden, mocht je daar bang voor zijn. Het is dus noch vuil, noch vies. Het taboe dat heerst rond menstruatiebloed is dus nergens voor nodig.

Krijg je meer krampen door menstruatieseks?

Nee, in tegendeel. Seks tijdens je maandstonden kan er zelfs voor zorgen dat je minder krampen ervaart. Dat is te danken aan de endorfines die je lichaam aanmaakt tijdens een orgasme. Die helpen trouwens ook bij stress, mocht je daar last van hebben.

Kan je zwanger worden tijdens je menstruatie?

Ja! Laat je maandstonden geen excuus zijn om geen anticonceptiemiddelen te gebruiken. De spermacellen kunnen enkele dagen overleven in je baarmoeder, waardoor je alsnog zwanger kan worden van seks tijdens je ongesteldheid. Een recente studie heeft aangetoond dat het condoomgebruik met maar liefst 15% daalt wanneer een vrouw haar regels heeft en dat is dan ook een angstaanjagende trend.

Zijn alle standjes comfortabel tijdens je regels?

Nee. Meestal ligt je baarmoederhals tijdens je menstruatie wat lager, wat ervoor kan zorgen dat sommige posities minder goed aanvoelen en zelfs pijnlijk zijn. Wat experimenteren valt dus aan te raden. Veel vrouwen vinden standjes waarbij de penetratie heel diep is, zoals op z'n hondjes, minder goed aanvoelen tijdens hun menstruatie.

Is je menstruatiebloed een natuurlijk glijmiddel?

Ja. En het is meteen ook een van de meest natuurlijke vormen van glijmiddel die je kan vinden. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen tijdens doucheseks, wanneer het moeilijker is om "gewoon" glijmiddel uit een pakje te gebruiken.

Is het normaal dat je meer zin hebt tijdens je ongesteldheid?

Ja. Dit geldt weliswaar niet voor iedereen, dus het is zoals altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Tijdens je menstruatie neemt je testosterongehalte vaak toe, waardoor je meer in the mood zou kunnen zijn. Laat dat beetje bloed dus geen pretbederver zijn en profiteer ervan.

Moet menstruatieseks altijd rommelig zijn?

Nee. Er zijn heel wat manieren waarop je de bloedafgifte tijdens de seks kan beperken. Doucheseks kan een uitkomst bieden, omdat je bloedsporen daar makkelijk wegspoelt. Doe je het toch liever op het droge? Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om tot net voor de gemeenschap een tampon in te houden, waardoor je bloedverlies beperkt. Of leg gewoon een handdoek in bed, die eventuele sporen opvangt zodat je lakens niet verpest zijn.

Kortom: als je zin hebt, is er geen enkele reden om geen seks te hebben tijdens je maandstonden. Het gaat uiteindelijk gewoon om een beetje bloed.