"Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Luc Cortebeeck, oud-voorzitter van de christelijke vakbond, is in Genève verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Het gaat om een absolute topfunctie. "Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld", aldus Cortebeeck over zijn verkiezing. Cortebeeck stond ook in België bekend als diplomaat en consensusfiguur. Dat bewees hij onder meer in de Groep van Tien, het topoverlegorgaan waar vakbonden en werkgevers het tweejaarlijks loonoverleg onderhandelen. Die rol zal de vakbondsman nu ook moeten waarmaken in de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), een VN-agentschap dat regeringen, werknemers en werkgevers verenigt. Hij werd er verkozen als voorzitter en zal dat mandaat een jaar lang vervullen. Het is uitzonderlijk dat een vertegenwoordiger van de werknemers of werkgevers het voorzitterschap waarneemt. Normaal is dat altijd een regeringsvertegenwoordiger. Het bewijst de appreciatie voor Cortebeeck.

Als voorzitter zal Cortebeeck nu de vertegenwoordigers van de werkgevers, de werknemers en de regeringen tot één visie moeten brengen, om samen beslissingen te kunnen nemen. Cortebeeck heeft er vertrouwen in. "Als je in België kan onderhandelen, kan je dat in de wereld", aldus de ACV-erevoorzitter, die al zeventien jaar in de IAO actief is, waarvan de voorbije zes jaar als vice-voorzitter van de werknemers.

De voormalige ACV-voorzitter beseft dat hij, net als in België, complexe situaties op zijn bord zal krijgen. "Je moet zoeken naar oplossingen waar iedereen zich in kan vinden. Dat wordt misschien niet als voldoende radicaal aanzien. Maar het is wel de manier waarop je het verst raakt", zegt hij.

bron: Belga