Als muziek je kippenvel geeft, heb je speciale hersenen

Een wetenschapper aan de universiteit van Harvard heeft ontdekt dat de hersenen van mensen die kippenvel krijgen van bepaalde muziek, anders in elkaar zitten dan bij de meeste andere mensen. Er zijn meer verbindingen tussen het deel dat geluiden verwerkt en het deel dat voor gevoelens verantwoordelijk is.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Sommige mensen krijgen het als ze de eerste tonen van 'Stairway To Heaven' horen, bij andere gebeurt het elke keer 'Despacito' door de boxen knalt. Wat de trigger ook is, het is duidelijk dat muziek bij bepaalde personen voor kippenvel kan zorgen. Blijkbaar hebben die mensen een andere brein dan zij waarbij het haar niet gaat rechtstaan. Dat blijkt uit het onderzoek van Matthew Sachs, een student aan de universiteit van Harvard.

Meer en sterkere emoties

Sachs nam hersenscans van twintig studenten. Tien ervan zeiden dat ze soms kippenvel krijgen van muziek. Tien andere hadden het nog nooit meegemaakt. Uit de scans bleek dat de proefpersonen met kippenvel meer verbindingen hadden tussen het hersendeel dat muzikale impulsen verwerkt en het deel van de hersenen dat emoties stuurt.

"Door het hogere aantal verbindingen en de toegenomen efficiëntie is er meer activiteit tussen de twee", aldus Sachs aan Neuroscience. Concreet betekent dat dat als je kippenvel krijgt van muziek, je meer en sterkere emoties ervaart. Bovendien kunnen die emoties ook gelinkt zijn aan een specifieke herinnering, maar dat valt niet te controleren in een laboratorium. Sachs hoopt dat zijn onderzoek uiteindelijk uitmondt in een manier om depressie te bestrijden met muziek.