Alzheimer misschien besmettelijk

De ziekte van Alzheimer is misschien besmettelijk. Er zijn nieuwe aanwijzingen gevonden dat de ziekte kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld bij bloedtransfusies en besmette medische apparatuur. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Dat staat te lezen in een studie die gepubliceerd is in het gerenommeerde Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. De ontdekking werd gedaan tijdens een onderzoek van de hersenen acht mensen. Die patiënten waren gestorven aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een zeldzame en dodelijke hersenaandoening nadat ze groeihormonen kregen ingespoten. De onderzoekers vrezen nu dat dat hormoon het risico op het krijgen van Alzheimer ook zou vergroten.

De wetenschappers benadrukken dat niemand angst moet hebben om een chirurgische ingreep te ondergaan. Bovendien is de dementieziekte niet direct overdraagbaar. Je kan met andere woorden geen Alzheimer krijgen door contact te hebben met een persoon die aan de ziekte lijdt.

Desondanks zijn de bevindingen verontrustend omdat ze aantonen dat Alzheimer kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld door bloedtransfusies of besmette apparatuur. Tot nu toe werd aangenomen dat de ziekte enkel voorkwam als resultaat van bepaalde erfelijke genetische mutaties of door willekeurige 'sporadische' gebeurtenissen in de hersenen van bejaarden. De neurowetenenschappers besluiten dat verder onderzoek nodig is.