Amerikaanse marine vernoemt schip naar homorechtenactivist

De US Navy is van plan om een nieuw schip te vernoemen naar homorechtenactivist Harvey Milk (foto links). Dat bericht US Naval Institute News. Een bemoedigende keuze, zeker aangezien het tot 2011 verboden was voor Amerikaanse militairen om openlijk homo- of biseksueel te zijn. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Hoewel het tankschip nog niet gebouwd is, staat al vast dat het een eerbetoon zal worden aan Harvey Milk en alle andere militairen die hun geaardheid verborgen moesten houden tijdens hun dienstplicht. Milk maakte deel uit van de zeemacht van 1951 tot zijn eervol ontslag in 1955. Dankzij tal van campagnes voor de rechten van de LGBT-gemeenschap werd Milk een icoon voor de burgerrechtenbeweging en in 1977 raakte hij als één van de eerste openlijk homoseksuele politici verkozen als supervisor van Castro. Een jaar later vermoordde een homofoob gemeenteraadslid hem, maar het nalatenschap van Milk is nog niet verdwenen.

"Een schip van de zeemacht naar mijn oom Harvey vernoemen zet het licht op groen voor alle dappere mannen en vrouwen die ons land willen dienen en toont dat eerlijkheid en echtheid bij de belangrijkste waarde zijn onder de militairen in dit land", liet neef Stuart Milk optekenen in 2012.

Politicus Scott Wiener is ook opgetogen met de keuze van naam. "Toen Harvey Milk in het leger diende, kon hij niet zeggen wie hij echt was. Nu maakt ons land duidelijk aan de mannen en vrouwen die in het leger zitten, en aan de hele wereld, dat we hen eren en ondersteunen voor de mensen die ze zijn", schreef Wiener.

De reacties zijn niet onverdeeld positief. Cleve Jones, een homorechtenactivist die begeleid werd door Milk, vindt de benaming behoorlijk ironisch omdat Milk een tegenstander was van de Vietnamoorlog. "Ik kom uit een tijd waarin mannen deden alsof ze homo waren om uit het leger te ontsnappen. Moest Harvey nog leven, zou hij waarschijnlijk grappen maken over het schip en de zeemannen", aldus Jones.